БСП: ГЕРБ се страхува от референдум, който задава спорния въпрос
БСП: ГЕРБ се страхува от референдум, който задава спорния въпрос / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП: ГЕРБ се страхува от референдум, който задава спорния въпрос
57711
БСП: ГЕРБ се страхува от референдум, който задава спорния въпрос
  • БСП: ГЕРБ се страхува от референдум, който задава спорния въпрос

Социалистите очакват да се стигне до протести, ако управляващите решат на референдума да бъде предложения от ГЕРБ въпроса. Вчера мнозинството внесе свой въпрос: "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?.В инициираната от БСП подписка въпросът е: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?. Защо Бойко Борисов се страхува от АЕЦ Белене и референдума, попитаха социалистите.

„Ние сме на страната на тези 760 000 български граждани и срещу тях не могат да застанат 76 души от управляващата партия да подменят истинския въпрос, така че да извадят жилото на референдума, а именно спорът за изграждането на ядрена централа на площадка Белене", каза Янаки Стоилов от левицата.

Той предупреди, че ГЕРБ се страхува от референдума, „ГЕРБ се страхува от истинския референдум, който задава истински спорния въпрос. Управляващото мнозинство трябва да реши дали ще извърви пътя по своя собствена инициатива за поддържане на въпроса, който те са задали. Но не може въпросът, който задават определен брой народни представители да бъде подмяна, премахване на въпроса, подкрепен от стотици хиляди български граждани"у категоричен е народният представител.

„В крайна сметка ние се уповаваме на българските граждани и ще се опитаме тези хора да могат да изразят своето мнение, защото изглежда ГЕРБ държат на твърде къса каишка и президента с тези маневри около Конституционния съд, така че днес полето на дискусията отново е в парламента и крайното решение ще бъде така или иначе на българските граждани не само на референдума, но и до неговото провеждане", коментира Янаки Стоилов.