Борисов: Убеден съм, че до 3-4 години ще имаме много газ от Черно море
Борисов: Убеден съм, че до 3-4 години ще имаме много газ от Черно море / снимки: DarikNews.bg, Влади Владимиров
Борисов: Убеден съм, че в Черно море има газ
58617
Борисов: Убеден съм, че в Черно море има газ
  • Борисов: Убеден съм, че в Черно море има газ

Все още не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще участва в първата копка за газопровода „Южен поток". Това стана ясно от думите на министър-председателя в словашкия град Нитра, където Борисов и словашкият му колега Роберт Фицо откриха 6-та международна кооперативна борса, на която тази година България е партньор.

„Чух на пазара една жена каза на друга.... След като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително кога ще дойде той в България и съответно дали аз няма да искам да отида на тази първа копка, но от тогава не сме се чували. Като се разбера с него, каква ще е политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че засега само се говори, но никой освен мен не знае. От преговорите, които утре и в четвъртък ще се проведат за цената на газа, ще зависят много от следващите ни стъпки", заяви Бойко Борисов в отговор на въпрос има ли покана за участие в първата копка на „Южен поток".

Борисов Убеден съм че до 34 години ще имаме много газ от Черно море
netinfo

Премиерът подчерта, че се интересува от цената на газа и колко по-краткосрочни ще са договорите. Той изрази убеденост, че в следващите 3-4 години в Черно море ще има много газ и по думите му трябва да се пазим от договори, по-дълги от шест години.

Автомобилостроенето, металообработващата промишленост и селското стопанство са сред секторите, в които България и Словакия могат да си партнират и да изнасят за трети страни според българския премиер.

„Ако изборите догодина минат добре, можем да имаме нов автомобилен завод, по подобие на този в Ловеч", допълни Борисов. Той отбеляза, че в Братислава има километрични задръствания и няма метро. „Ако това беше в София, щеше да има революция. Българите ще ни оценят, но това става по- късно. Като попътуват, ще разберат, ще сме направили неща, които трудно се постигат и струват милиарди левове", коментира премиерът по повод средствата за "кохезионните политики", на които и България, и Словакия разчитат и които ще се договарят в Брюксел с участието и на двамата премиери.

Борисов Убеден съм че до 34 години ще имаме много газ от Черно море
netinfo
Бойко Борисов е отказал промени в политиката на правителството спрямо фирмите в сектора на фотоволтаиците. „Предишният закон привлече фирми, но източваше парите на държавата. Българите са ми по-мили от тези инвеститори", заяви Борисов.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо отбеляза, че през последните 5 години има ръст в стокообмена между двете страни, като той е достигнал до 0,5 млрд. евро.