Борисов, Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите
Борисов, Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов, Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите
51098
Борисов, Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите
  • Борисов, Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите

Финансовият министър Симеон Дянков отказа да разкрие какъв е размерът на раздадените от управляващите бонуси през миналата година. Въпреки че имаше отправен точно такъв депутатски въпрос по време на парламентарния контрол, вицепремиерът предпочете да обясни каква реформа ще бъде направена в администрацията. Дори след повторна покана от страната на социалистите да отговори конкретно на въпроса, Дянков не го направи. Заради реакцията му от левицата заключиха, че явно финансовият министър се плаши да разкрие истината. Преди това пък, без да бъде питан за бонусите, премиерът Бойко Борисов призова опозицията да върне парите, взети по време на предишното управление.

Традиционно по време на парламентарния контрол от левицата не спестиха критиките си към управлението на ГЕРБ. Социалистите поискаха да разберат мерките срещу кризата и отбелязаха, че пенсиите са замразени, а безработицата нараства. Отговорът на премиера към опозицията не закъсня, макар и не по темата.

„Най-вече върнете си парите, понеже и аз не знам, господин Местан, обаждате се, ама господин Доган сигурно много ви се сърди. С това писмо, което ни написахте за бонусите, си вкарахте страшен автогол. Първо, вашият лидер трябва да върне парите сега, за да можете да ме питате повече по това писмо. И как се нарича - дали бонус, хонорар, взети пари, награда, има ли значение? Върнете парите, това е страшна мярка", обърна се премиерът към Лютви Местан от ДПС.

Борисов Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите
netinfo
Последва въпрос към финансовия министър Симеон Дянков, като този път социалистите поискаха да стане ясен общият размер на бонусите, раздадени през миналата година. Вицепремиерът обаче предпочете да разкаже каква реформа предвиждат управляващите във връзка с раздаването на бонусите.

Предложеният модел от управляващите урежда цялостно заплащане в държавната администрация. Той включва постоянна част в размер на не по-малко от 70 на сто и променлива част от 30 на сто от средствата за работната заплата. Чрез въвеждането на ограничение до 30 на сто в променливата част се избягва получаването на бонуси в прекомерни размери, а също така се създават механизми за обвързване на заплащането с постигнати резултати, обясни Дянков.

Той допълни, че съответните допълнителни възнаграждения ще бъдат разпределяни по ясни правила въз основа на оценка на постигнатите резултати от структурните звена и съответните служители. „Ако служителят не се е справил с работата и не е спомогнал за постигнатите цели, той няма да бъде поощрен въобще", коментира Дянков.

По думите му допълнителна мярка към новия модел е прието от Министерският съвет в сряда решение за извършване на нормативни промени, които да ограничават съществуващите възможности за изплащане на възнаграждения от странични дейности като участие в комисии, съвети, работни или експертни групи, управителни или контролни органи на фондове, сметки и други подобни, като ограниченията са влезли в сила незабавно за висшите държавни длъжности - министри, заместник-министри, началници на кабинети, парламентарни секретари, областни управители и заместник областни управители.

От своя страна Ангел Найденов от левицата подчерта, че от опозицията не питат финансовия министър какво ще направи, а какъв е размерът на раздадените средства. „Струва ми се, господин Дянков, че се плашите от нещо! Кажете ми, господин Дянков, защо криете истината", попита Ангел Найденов вицепремиера. Дянков отвърна, че за него това са „дребни задявки".

Малко по-късно по темата се включи и ДПС. Депутатът от движението Лютви Местан призова премиера да спре да се извинява с тройната коалиция. По думите му ако не стане ясен размерът на бонусите, от движението ще инициират парламентарна комисия, която да разследва случая.

Борисов Дянков и опозицията влязоха в дебат за бонусите
netinfo