Борисов: Целта на България е да получи повече евросредства в периода 2014-2020
Борисов: Целта на България е да получи повече евросредства в периода 2014-2020 / снимки: Reuters

Целта на България е да получи малко повече в бюджета на ЕС за периода 2014-2020 от това, което усвояваме и имаме в настоящата финансова рамка, каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Европейските лидери се събират в белгийската столица, за да обсъдят многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.

При пристигането си за форума германският канцлер Ангела Меркел каза, че не е сигурна дали ще бъде постигнато споразумение, тъй като позициите все още са много различни. Френският президент Франсоа Оланд пък изтъкна, че е отишъл в Брюксел да търси споразумение, но ако това означава пренебрегване на земеделието и загърбване на растежа, той няма да се съгласи. Британският премиер Дейвид Камерън бе категоричен, че споразумение няма да има без допълнителни съкращения към предложенията от ноември. Чехия заплаши да блокира многогодишната финансова рамка на ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов подчерта за пореден път пред журналисти в Брюксел, че България е финансово дисциплинирана държава и това го изстрадва българският народ. Министър-председателят напомни, че парите, които усвоява страната ни от европейските фондове, отиват за инфраструктура, екология, административен капацитет, което касае всички европейски държави. „През България минават пет основни транспортни коридора и именно това е стратегията и на Великобритания, и на Германия, и на Франция, и на големите държави донори - за присъединяване на Европа към Азия, сиреч когато европейците дават пари в България, това присъединява Европа, това прави природата по-чиста, това прави административния ни капацитет като държава по-голям", аргументира се Борисов. „Ние сме от малкото, които мисля, че ще получим повече", каза той. Но напомни, че споровете по отношение на бюджета на ЕС до 2020 година са големи.

Борисов Целта на България е да получи повече евросредства в периода 20142020
netinfo
Междувременно при пристигането си на срещата германският канцлер Ангела Меркел обяви, че не е сигурна дали европейските лидери ще постигнат съгласие за бюджета на ЕС за периода от 2014 до 2020 г. Позициите са все още много раздалечени една от друга, съобщи тя. Въпреки това канцлерът обеща, че ще направи всичко по силите си, за да се стигне до сделка, която ще позволи на блока да продължи напред във времена на икономически трудности. Тя настоя още, че е необходим баланс между всички страни при изготвянето на бюджета, пише БГНЕС.

Борисов Целта на България е да получи повече евросредства в периода 20142020
netinfo
Френският президент Франсоа Оланд подчерта при пристигането си за срещата на върха на Евросъюза в Брюксел, че ако компромисът за бюджета на ЕС за 2014-2020 г. води към "загърбване на земеделието и пренебрегване на растежа", той "няма да се съгласи".

"Аз идвам, за да търсим споразумение. Това все още трябва да е възможно. Ако някои не са разумни, ще се опитам да ги вразумя, но само до известна степен. Ако в търсенето на компромис на всяка цена Европа трябва да се откаже от общата си политика, да загърби земеделието и да пренебрегне растежа, аз няма да се съглася", подчерта Франсоа Оланд.

Борисов Целта на България е да получи повече евросредства в периода 20142020
netinfo
Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че споразумение за следващия бюджет на ЕС няма да има, без да се добавят допълнителни съкращения към предложенията, които бяха представени на срещата през ноември.

"Когато бяхме за последно тук през ноември, числата, които бяха посочени, бяха прекалено високи. Те трябва да бъдат свалени. И ако това не се случи, сделка просто няма да има", заяви консерваторът в Брюксел. Премиерът отказа да приеме европейски бюджет на стойност близо 1 трилион евро за следващите седем години, макар че предложението бе свалено до 973 млрд. от президента Херман Ван Ромпой под натиска на Лондон.

Борисов Целта на България е да получи повече евросредства в периода 20142020
netinfo
Чехия пък заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС до 2020 година. "Идвам в Брюксел за разговори по финансовата рамка със силен мандат от чешкото правителство. Намираме това предложение за неприемливо. Готови сме да използваме правото си на вето", обяви премиерът на страната Петър Нечас.