Бонусите на властта отиват за чествания на 100 години от Балканската война
Бонусите на властта отиват за чествания на 100 години от Балканската война / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бонусите на властта отиват за чествания на 100 години от Балканската война
53497
Бонусите на властта отиват за чествания на 100 години от Балканската война
  • Бонусите на властта отиват за чествания на 100 години от Балканската война

Над 600 хиляди лева от бонусите, върнати от членовете на политическите кабинети в правителството в началото на тази година, да бъдат използвани изцяло за възстановяване на паметници във връзка с честването на 100-годишнината от Балканската война. Това разпорежда премиерът Бойко Борисов по време на проведеното в Плевен заседание на Министерския съвет, става ясно от публикуваната стенограма.

На заседанието министрите одобряват постановление за предоставяне на допълнителни средства за честванията през 2012-та година. Борисов посочва, че ако предишните управляващи върнат парите от взетите бонуси, които са над 20 милиона лева, ще има много пари за паметници и други дейности.

По време на заседанието вицепремиерът Цветан Цветанов, който е член на инициативния комитет за честването на годишнината от Балканската война, съобщава, че областните управители вече са дали заявки за мероприятията, които ще се проведат по време на отбелязването на тази годишнина, а също така ще се търсят и допълнителни средства за честванията. Цветанов сравнява сумата от 600 хиляди лева, която кабинетът може да отпусне, със сумата от 10 милиона лева, която кабинетът на Тройната коалиция е предоставил за отбелязване на 100-годишнината от Независимостта на България.

Вицепремиерът подчертава, че националните радио и телевизия, както и БТА няма да получат допълнителни пари за отразяване на предстоящите чествания. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов формулира крайното предназначение на отпуснатите средства като приоритетно за възстановяване на паметници. Премиерът Борисов го поправя, като отбелязва, че няма да е приоритетно, а изцяло за освежаване и реконструиране на паметници.