Бизнесът иска корекция на бюджета за догодина и антикризисни мерки
Бизнесът иска корекция на бюджета за догодина и антикризисни мерки / netinfo

Да се коригира Бюджет 2009 и всички министерства да предприемат спешни антикризисни програми. За това настоява българската стопанска камара в писмо до няколко институции заради безпрецедентната глобална криза във финансовата система.

От Българската стопанска камара настояват в бюджета за 2009 година да се запише ръст на БВП от 2 на сто, вместо 4,7 процента, да се заложи инфлация в края на годината от 4,5 процента, вместо 5,4 процента, очакваните чуждестранни инвестиции да се редуцират от записаните 5,3 млрд. евро на 4 млрд. евро.

Работодателите смятат, че трябва да се ревизират и плановете за харчене на бюджетния излишък за тази година, като парите се насочат към инфраструктура за сметка на социалните разходи. По мнението на работодателите трябва да се използват възможностите хеджиране на риска, свързан с цената на петрола и курса на долара, както и БНБ да намали минималните задължителни резерви за банките.

Спешни мерки за намаляване на сивия сектор и спиране на инерцията по наемане на работна ръка отвън са сред другите мерки, които камарата настоява да се вземат спешно.