АЕЦ Белене би струвала над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант според HSBC
АЕЦ Белене би струвала над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант според HSBC / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

В най-оптимистичния сценарий АЕЦ "Белене" би струвал 10,35 млрд. евро – това става ясно от доклада на консултанта по проекта HSBC. Правителството изнесе информация за работата на консултанта и за резултатите от проверка на държавната финансова инспекция. Одитът е установил, че вече са фактурирани над 410 млн. евро по проекта. Каква би била реалната цена на проекта, а не най-оптимистичната, обаче така и не стана ясно.

До становище на консултанта по проекта „Белене" за това дали атомната централа щеше да бъде печеливша или не, така и не се е стигнало, тъй като правителството в края на март се отказа от строителството. „Според икономическия анализ при най-оптимистичните сценарии за АЕЦ „Белене" цената е 10,35 млрд. евро", каза енергийният министър.

Това обаче би довело до много високи цени на произвежданата електроенергия. „Цената на произведената електроенерегия, за да бъде проектът на на нула е 98 долара или 75 евро", каза Добрев.

В доклада на държавната финансовата инспекция обаче ясно е записано, че не е ясно каква би била реалната на централата заради ескалационния индекс.