200 000 т пшеница залежават по складове. Прозрачната търговия - неизгодна?
200 000 т пшеница залежават по складове. Прозрачната търговия - неизгодна? / снимка: sxc.hu

На Софийската стокова борса пшеница се търси в диапазона 190-200 лева за тон без ДДС, като няма никакво предлагане, дори от стара реколта, а цената е същата като преди месец. Това каза пред DarikFinance.bg Антонина Белопитова от Софийска стокова борса.

Миналата седмица на борсата в Чикаго цената на пшеницата достигна до 13-месечен максимум /малко над 6 долара за бушел/. Според Белопитова причините за повишението на цената на международните пазари са няколко. „Експертите намалиха оценката си за обема на световното производство на пшеница за новия сезон с около 7.4 милиона тона заради очертаващите се по-ниски добиви в Канада, Европейския съюз, Русия, Казахстан и Турция. Същевременно, като допълнителен фактор се посочва и световното потребление. В сравнение с юнската прогноза то остава непроменено, т. е. фундаменталната картина е такава, че за разлика от предишния сезон потреблението ще надвиши производството и затова веднага пазарите реагираха", коментира тя.

Белопитова обясни, че по последни данни на Министерството на земеделието и храните има преходен запас от над 200 хиляди тона, което означава, че това количество стои по складовете, на съхранение, и не се предлага поне на ССБ. Борсата се опитва да привлече не само производители, но и търговци и потребители предимно на хлебна пшеница, царевица, маслодаен слънчоглед, като един прозрачен, далеч от сивата икономика пазар, съвсем образуващ едни равновесни цени. „Но явно все още в България това не е публично достояние или не е изгодно някому да търгува по този начин", каза Антонина Белопитова.

Цялото интервю четете ТУК