Кои са най-богатите германци
Кои са най-богатите германци / netinfo
122-ма са най-богатите жители на Германия, според класацията на германското издание “Мениджър магазин”, която излиза за седми път.

Първите две места в класацията в продължение на дълги години се държат от създателите на мрежата на евтини супермаркети Aldi – братята Карол и Тео Албрехт. Тяхното състояние се оценява на 17,5 и 17 милиарда евро.

На трето място с капитал от 12,5 милиарда евро е семейство Порше. Интересно е, че миналата година собствениците на знаменития автомобилен концерн заемаха „едва“ осма позиция.

Германският предприемач Дитер Шварц, притежател на търговските вериги Lidl и Kaufland, е четвърти в класацията. Неговото състояние възлиза на 10,3 милиарда евро.

На пето място са семействата Бьорингер и фон Баумбах – собственици на фармацевтичния концерн Boehringer Ingelheim. Всяко семейство разполага с капитал в размер на 9,75 милиарда евро. Седма е акционерката в BMW Сюзане Клатен с капитал от 8,79 милиарда евро. Осми е основателят на SAP Хасо Платнер с 6,55 милиарда евро, а девети е партньорът му Дитмар Хоп – 6,3 милиарда.

Що се отнася до най-богатите германски семейства, чийто капитал е трудно да бъде приписан на конкретно лице, тук първата тройка изглежда по следния начин. Първи с 25 милиарда евро са семейство Бренинкмайер, притежатели на текстилните предприятия C&A. Втори са семейство Ханиел, които държат Метро. Те притежават активи за 15 милиарда евро. Трети са Хенкел, собственици на едноименния химически гигант. Състоянието им е почти на половината на това на собствениците на Метро – 7,5 милиарда евро.