Експерт: Няма научна обосновка да се очаква трус от 7 по Рихтер в България
Експерт: Няма научна обосновка да се очаква трус от 7 по Рихтер в България / БГНЕС
Не съществува научна обосновка на слуховете за земетресение с магнитуд 7 по Рихтер на Балканите – мнението изрази в специално интервю за Дарик Роджър Масън, сеизмолог в British Geological Survey. По думите му, като цяло е почти невъзможно да се предскаже бъдещо земетресение. Той допълни, че е нормално след сравнително силно земетресение да има вторични трусове, които постепенно намаляват както по сила, така и по брой.

Ето какво още каза специалистът сеизмолог пред Дарик:

Не ми се струва вероятно да има ново земетресение само защото земен трус бе регистриран в София миналата събота, с изключение на факта, че вероятно ще има още няколко последващи труса. Те обаче без съмнение ще са много по-слаби. Не смятам, че има голяма вероятност за повече земетресения на Балканите. Шансовете не са по-големи сега, отколкото бяха преди година.

Какви са сигналите, по които може да се предскаже, че ще има земетресение?

Някои земетресения биват предшествани от многобройни по-слаби трусове. Само че, когато усещате предварителни слаби трусове, никога не можете да сте сигурни дали не са предварителни трусове, които индикират предстоящо земетресение или са просто обикновени малки земетресения, което е много по-вероятно. Могат да бъдат придружени от други събития, като промяна в газовете, които се излъчват от земята понякога преди земетресение.

Цялото интервю с Роджър Масън четете тук