Няма научна обосновка да се очаква силно земетресение у нас, смята експерт
Няма научна обосновка да се очаква силно земетресение у нас, смята експерт / снимка: БГНЕС

Не съществува научна обосновка на слуховете за земетресение с магнитуд 7 по Рихтер на Балканите – мнението изрази в специално интервю за Дарик Роджър Масън, сеизмолог в British Geological Survey ("Бритиш Джиолоджикъл Сървей"). По думите му, като цяло е почти невъзможно да се предскаже бъдещо земетресение. Той допълни, че е нормално след сравнително силно земетресение да има вторични трусове, които постепенно намаляват както по сила, така и по брой.

Ето какво още каза Роджър Масън в интервю за Дарик:

Разполагате ли с информация за предстоящата сеизмична активност на Балканите в близо бъдеще?

Отговорът на този въпрос е, че никой не знае с точност какво ще се случи. Земетресенията не могат да бъдат предсказани. Разбирам, че в България наскоро имаше тревога заради земетресението с епицентър в София, което беше последвано от още няколко такива. Това винаги би могло да предизвика безпокойство. Но е нормално след земетресение да има последващи трусове, те постепенно намаляват както по размер, така и по брой.

Това заключение е резултат от изследвания, направени от вашата агенция или просто нещата обикновено се случват по този начин?

Нещата обикновено се случват по този начин. Различните сеизмологични институти в Европа предоставят информация на някои от международните агенции. От тях получих информация за земетресението, което беше регистрирано миналата събота. То беше доста силно – с магнитуд 4 и беше последвано от два вторични труса. Абсолютно нормално е земетресение с такъв размер да бъде последвано от вторични трусове, първият от които беше с магнитуд 3,5, а следващият – с 2,5 по Рихтер. Абсолютно нормално е вторичните трусове да са по-слаби.

Може ли да се говори за повтаряемост в тези процеси?

Повтаряемостта може да се свърже с основното земетресение. Би могло да има някаква повтаряемост, но е трудно да се предскаже каква точно. Защото обикновено, най-вече на места като България, които не са най-активните сеизмични държави в света, шансът две сравнително силни земетресения да се случат по едно и също време, е доста малък.

В България се появиха слухове за предстоящо доста силно земетресение. Мислите ли, че е реалистично това да се случи?

Напълно естествено е да се появяват такива слухове, особено като се има предвид, че в София вече имаше няколко. Но мисля, че не съществува научна обосновка на тези слухове. Лично аз бих ги игнорирал.

Какви са сигналите, по които може да се предскаже, че ще има земетресение?

Някои земетресения биват предшествани от многобройни по-слаби трусове. Само че когато усещате предварителни слаби трусове, никога не можете да сте сигурни дали не са предварителни трусове, които индикират предстоящо земетресение или са просто обикновени малки земетресения, което е много по-вероятно. Понякога могат да бъдат придружени от други събития, като промяна в газовете, които се излъчват от земята понякога преди земетресение.

Какви газове са това и как могат да бъдат регистрирани?

Това е радиоактивен газ, който може да бъде идентифициран със специални сензори, които установяват радиоактивност. Това е един от възможните начини да се предскаже земетресение, но той не винаги работи. Бих казал, че обикновено не работи. Има и друго нещо – от земята се излъчват електически сигнали преди земетресение, но това също не е достоверен начин да се предскаже земетресение. Друг начин, който се лансира, е, че е възможно да се направи един вид статистически анализ на миналите земетресения. Можете да кажете: ако е имало земетресение на определено място и още едно земетресение на друго място, то тогава в близко бъдеще ще има земетресение на различно място. Проблемът тук е, че се получават съвсем не точни данни по отношение на времето.

Можете ли да ни дадете тези данни по отношение на София и България?

Не мога да си спомня точните числа. Но параметрите така или иначе биха казали повече на един инженер, не на обикновените граждани.

Добре, нека ви задам въпроса по този начин. Мислите ли, че сградите в София са достатъчно устойчиви, за да устоят на земетресение с магнитуд 7?

Нямам абсолютно никаква идея, защото самият аз не съм инженер и не съм информиран за стила на строителството в София. За това трябва да разговаряте с инженер в София.

Доколкото разбирам, нормално е да се появят слухове за предстоящо земетресение с такива размери, но не съществува шанс то да се случи наистина?

Не ми се струва вероятно да има ново земетресение само защото това земетресение беше регистрирано в София миналата събота. С изключение на факта, че вероятно ще има още няколко последващи труса. Но те без съмнение ще са много по-слаби. Не смятам, че има голяма вероятност за повече земетресения на Балканите, просто шансовете не са по-големи сега, отколкото бяха преди година. Няма нещо, което би накарало специалистите да смятат, че има по-голям шанс за това сега.