Най-активни в Смолянско! Бюлетини пуснаха почти 63%! Секретарят на общината гласува два пъти!
Най-активни в Смолянско! Бюлетини пуснаха почти 63%! Секретарят на общината гласува два пъти! / снимка: Адриан Кулев
Най-активни в Смолян! Извиха се опашки пред урните!
91006
Най-активни в Смолян! Извиха се опашки пред урните!
  • Най-активни в Смолян! Извиха се опашки пред урните!

С 63,63 % избирателна активност за президентските избори приключи изборният ден в Смолянско. До урните днес отидоха 67 219  души от 107 314 човека с право на вот по предварителните избирателни списъци.  С около пет хиляди човека по-малко гласуваха за референдума. В община Баните активността за президентските избори е 64,13 %, в община Борино е 58,58 %, в община Девин 64,75 %, в община Доспат 65,4 %, в община Златоград 57,35 %, в община Мадан 64 %, в община Неделино 56 %, в община Рудозем 64,63 %, в община Смолян 63 % и в община Чепеларе 64,52 %.

Няколко жалби бяха постъпили през деня в РИК – Смолян, като последната е за неправилно броене на гласовете в една от секциите.

С 72 % избирателна активност приключиха частичните избори в девинското село Грохотно. Там за гласовете на жителите на родопското село се бориха двама кандидати за кметското място – Недрет Чауш /ГЕРБ/ и Бейхан Дуран /ДПС/. Само една жалба бе подадена в изборния ден в ОИК – Девин, в която общинският лидер на ДПС Карамфил Каров имаше претенции към бившият кмет на селото Фани Василева. Според Каров, тя е притискала хората, които са пред секцията да гласуват в посока на техния конкурент. От избирателната комисия обаче не уважиха жалбата, тъй като нямало доказателства за  това.

Секретарят на Община Смолян гласува два пъти днес сутринта за президент, сигнализираха от щаба на БСП.

Момчил Николов е извършил двойната процедура, пускайки в урната хартиена бюлетина около 9.00 ч. и разписвайки се в таблиците с данни от ГРАО срещу своето име. Впоследствие той е упражнил конституционното си право, ползвайки и машината, поставена в същата секция, се казва в нарочно съобщение до медиите от партийната централа.

Недопустимо е секретарят на Общината да не осъзнава, че прави нарушение на изборните правила, още повече че той самият трябва да ги разяснява и да отговаря за спазването им, сочи в жалба до ЦИК Милко Гавазов – представляващ инициативния комитет за издигане на ген. Румен Радев и евродепутата Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България. И моли комисията да се произнесе по случая.