Две досъдебни производства са образувани в АП-Пловдив по време на днешния вот
Две досъдебни производства са образувани в АП-Пловдив по време на днешния вот / Дарик архив

Две от общо осем досъдебни производства, образувани по време на президентския вот и гласуването на национален референдум, са на територията на Апелативна прокуратура - Пловдив, останалите шест - на Апелативна прокуратура - София. Информацията е актуална към 11.00 часа.

Против политическите права на гражданите са образувани четири досъдебни производства и четири са за документи с невярно съдържание.

Апелативна прокуратура Пловдив е образувала 2 досъдебни производства срещу лица, които са гласували два пъти. Все още не е ясно дали става въпрос за хора, които са дали своя вот за президент и след това са поискали да гласуват и за референдума; или става въпрос за гласуване на 2 места на едно и също лице, наказанието за което е глоба от 500 до 2000 лева.

Към 11 часа прокуратурата е направила 55 предварителни проверки след постъпили сигнали за извършени престъпления и нарушения в изборния ден. 34 от тях са приключили с отказ да се образува досъдебно производство, по останалите 21 преписки проверките продължават.

Най-много сигнали са постъпили в апелативните прокуратури на София, Пловдив и Бургас.