Започна голямото копаене по Водния цикъл
Започна голямото копаене по Водния цикъл / Община Враца и Дарик Враца
Нона Караджова
59531
Нона Караджова
Томислав Дончев
Тотю Младенов
Н.Иванов
Анг.Престойски
  • Нона Караджова
  • Томислав Дончев
  • Тотю Младенов
  • Н.Иванов
  • Анг.Престойски

Министрите Нона Караджова, Томислав Дончев и Тотю Младенов, заместник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът инж. Николай Иванов, Ангел Престойски - управител на местното дружество „В и К" и Иван Мирински - управляващ консорциума „Воден цикъл 2011" днес направиха първата копка на строителните работи по водния цикъл на Враца.

Сред официалните гости бяха депутатите Янко Здравков, Валери Ангелов, Георги Божинов и Асен Агов, областният управител Пепа Владимирова и заместниците й Цветелина Теофилова и Валентин Литов, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева, Ангел Вълчев и Красимир Богданов, инж. Петя Аврамова - председател на общинския съвет, директорите на РИОСВ инж. Тодорка Гергова и на териториалното поделение на НОИ във Враца Иван Грозданов, общински съветници и граждани.

„Изключително съм удовлетворен, че този така очакван ден най-сетне дойде. Повече от две години бяха необходими, за да преминем през трудности и проблеми, с каквито нито един екип не се беше сблъсквал до този момент, през периоди на съмнения и неясноти, но слава Богу всичко вече е зад гърба ни. Днешният ден е начало на нещо наистина важно и значимо за нашия град, а убеден съм и за нашата страна.

Нека си пожелаем след две години, когато започнем да работим със средствата от следващия програмен период, Община Враца да е с референциите на Община, изпълнила успешно и качествено един значим европейски проект" - с тези думи се обърна към гостите и гражданите на Враца кметът инж. Николай Иванов.

В приветствието си по време на официалната церемония министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви: „Наистина днес е един добър ден за жителите на Враца защото днес се поставя изграждането на много важна екологична инфраструктура за града за 50 години напред.

С това се подобрява качеството на живот на хората, подобрява се бизнес средата, тъй като екологичната инфраструктура е базисна, основополагаща и всеки един бизнес когато търси място за своята реализация, освен другите параметри винаги пита има ли вода, канал, пречистване на водите и място за депониране на отпадъците". Тя пожела успех на проекта и потвърди пълната подкрепа на министерството на околната среда и водите за успешната му реализация.

„Този проект е рекордьор. Това е първият одобрен голям проект във водния сектор и едни от най-сложните. До скоро този проект имаше още един рекорд. Той беше един от най-закъснелите, но в крайна сметка всичко е добре когато свършва добре и днес се слага истинското начало на строително-монтажните дейности. Аз искам да ви пожелая този проект да постави още един рекорд - той да бъде първият завършен и най-качествения" - заяви от своя страна министъра по управлението на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Това което не знаете е, че вкарвайки такава финансова инжекция в града ще се усети от всички - магазини, хотели, малки и големи фирми" - допълни още министър Дончев.

„С всички проекти, които се реализират в момента и тези които предстоят да стартират през следващата година, като изграждането на пътя Мездра - Ботевград се дават възможности за сериозни инвестиции в този град. Враца ще бъде съвсем различна и аз съм убеден, че хората ще се върнат тук" - подчерта в изказването си Тотю Младенов - министър на труда и социалната политика.

За значението на проекта говори и управителят на „В и К" ООД Ангел Престойски. „С реализацията на този проект Враца ще има най-модерната „В и К" инфраструктура в страната и една от най-добрите в света. За нас като оператор ще е чест да управляваме тези активи и се надявам, че ще бъдем на висотата на това предизикателство" - заяви Ангел Престойски и благодари на всички, дали своя принос за реализацията на проекта.

„За нас е чест да участваме в най-мащабния проект във водния сектор. Ще дадем всичко от себе си за да можем всички ние да се гордеем с реализацията на проекта" - заяви Иван Мирински управляващ консорциума „Воден цикъл 2011" спечелил обществената поръчка за ЕТАП-1.

Стойността на интегрирания проект за водния цикъл на Враца е 136 373 288 лв. Съфинансиран е от Кохезионния фонд на ЕС с 98 818 893 лв., от държавния бюджет - 24 704 722 лв. и от Община Враца, чрез заем, ще бъдат осигурени 12 894 672 лв. По проекта ще бъдат обновени 77 км водопроводна мрежа в гр. Враца, включително част от магистралния водопровод за гр. Мездра - 3 752 м. Ще бъде извършена реконструкция на главните канализационни колектори - 4 479 м, обновяване на второстепенната канализационна мрежа - 14 151 м. и изграждане на нова второстепенна канализационна мрежа  - 9 462 м и в кварталите "Кулата" и "Бистрец" още 15 363 м.

Пречиствателната станция за отпадъчни води ще бъде напълно реконструирана и модернизирана. Ще се достави изцяло ново електро- и механично оборудване, съответстващо на европейските стандарти. Довеждащият водопровод от язовир „Среченска бара" до Враца ще отговаря на екологичните изисквания, ще гарантира необходимите водни количества за града и селищата от региона и ще бъде много по-сигурен.

Целта на проекта е чрез подобрения на отделните компоненти на В и К системата, обединени в интегрирана инвестиционна програма, да се подобри водния цикъл на Враца.