За пети пореден път в Козлодуй отбелязаха празника на меда. Събитието е съвместна инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) и дружествата на пчеларите от региона на Козлодуй и има за цел да докаже, че наличието на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО) не пречи на производството на висококачествен мед. През тази година Празникът бе подкрепен и от неправителствената организация „Сдружение на жените в ядрената индустрия", както и от млади хора - доброволци от Общинския детски комплекс в Козлодуй.

Празникът бе открит от изпълнителния директор на ДП РАО - Дилян Петров, който в обръщението си разказа за символичния факт, че при подготвителните дейности на площадка «Радина» на бъдещото национално хранилище за РАО е открит мед от диви пчели с превъзходни качества. „С този празник в продължение на пет години даваме възможност на пчеларите от региона да покажат своята продукция. Обхватът се разширява с всяка изминала година и към изложението вече се присъединяват и други производители на различни продукти с екологичен характер и с ярък контекст за опазване и защита на околната среда и хората, което е основна мисия и цел на ДП РАО.", каза още г-н Петров.

Гости на официалното откриване на Празника на меда 2013 бяха Владимир Уручев - български депутат в Европейския парламент, Румен Маноев - кмет на Община Козлодуй, Мая Занева - председател на Общинския съвет, Калин Стануков - главен административен секретар на АЕЦ „Козлодуй", кметове на съставни кметства, много общински съветници. Със специално видеообръщение към участниците се включи и евродепутатът Мария Габриел, която отстоява интересите на българските пчелари в Европейския парламент.

Десет производители на мед и пчелни продукти се включиха в Празника на меда 2013. Съпътстващата програма бе осигурена от производители на млечни продукти и вино, две издателства и два щанда с произведения на художествено приложно изкуство, като беше създадена възможност малките посетители да сътворят с ръцете си „пчеличка от лъжичка" в своеобразна творческа работилница.


Близо хиляда души - жители и гости на Козлодуй посетиха изложението в двата дни на празника. По време на закриването му всички участници получиха грамота за принос от името на ДП РАО, а Сдружение „Жените в ядрената индустрия" присъди специални отличия за вкусовите качества на меда на отделните производители.

Във финалните изказвания на участниците прозвучаха много думи на благодарност за реализацията на събитието. Председателят на дружеството на пчеларите в Козлодуй Цветан Йовов определи V-ия празник като „уникално издание". „Няма по-приятна атмосфера от тази в Козлодуй, в нито един град не ни се осигуряват такива условия и настроението е великолепно!", каза Мария Иванова, пчелар от с. Селановци. „В по-позитивен и вдъхновяващ фестивал на меда аз лично не съм участвал. Благодаря на организаторите, на участниците и всички граждани на Козлодуй.", обобщи и Володя Петров от издателство „Еньовче".

В повечето от споделените впечатления празникът беше наречен „Фестивал", което е най-високата му оценка и пожелание за следващите издания.