Честването на Националния празник на България 3 март по традиция започна от село Иново, пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на Видинския край през 1878 г. Заупокойна молитва в памет на жертвите отслужи Видинският митрополит Дометиан. В приветствието си към хората, дошли да почетат паметта на героите, кметът на Община Видин Огнян Ценков припомни, че в района на Иново преди 138 години през мразовитите януарски дни стават едни от най-жестоките сражения срещу турските поробители. Тогава загиват над 120 румънски войници и офицери, а ранените са повече от 320 души. „Затова в Деня на Освобождението ние скланяме глава пред техния подвиг. В знак на почит е издигнат и този паметник! Днес ние изразяваме своето преклонение и пред храбростта на хилядите участници в Освободителната Руско-турска война“ – каза той. Към присъстващите се обърна и съветникът при посолството на Република Румъния в България Виктор Дедию, който отбеляза, че връзките между българския и румънския народ датират много отдавна и днес двете съседни държави вървят рамо до рамо в Обединена Европа.

 

 

Отбелязван

ето на 3 март продължи във Видин, с празнично шествие от музей „Конака“ до пл. „Бдинци“, където с тържествен ритуал бе издигнато националното знаме. Слово по случай празника произнесе кметът на общината Огнян Ценков. От трибуната на централния площад своя поздрав и пожелания за празника отправи и Негово Високопреосвещенство Видинският владика Дометиан.

В честването на Националния празник, организирано от Община Видин, се включиха още народните представители Владимир Тошев и Иван Иванов, областният управител на Видин Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, кметът на побратимената румънска община Калафат – Мирча Гуца, представители на политически партии, неправителствени организации, сдружения, културни институти, училища. От името на всички бяха поднесени венци и цветя пред паметника на пл. „Бдинци“.

За пета поредна година гражданите и гостите на града имаха възможност да наблюдават пред Стамбол капия историческа възстановка на Освобождението на Видин. Тя бе организирана от общината и Патриотичен клуб „Бдинци”, съвместно с всички подразделения на Национален съюз „Единение”, клуб „Поп Минчо Кънчев” – Стара Загора, клуб „Чакър Войвода” - Самоков, клуб „Св. Георги Победоносец”- Луковит и Сдружение „Традиция-2015” - Плевен.



След възстановката венци и цветя бяха поднесени и пред Паметника на опълченците от Видинския край.

 

 

В деня на Националния празник кметът на общината Огнян Ценков проведе среща с представители на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин и сродни организации от градовете Крайова и Турну Северин, Румъния и гр. Зайчар, Сърбия. Те също се включиха в честването на Трети март.