Презентация "Еволюция на зрителния апарат" представи във Враца Иван Христов, невробиолог от БАН в петък. Поканата бе отправена от информационния офис на евродепутата Владимир Уручев, във връзка с  гостуването на британската изложба "Дарвин СЕГА", наредена в читалище "Развитие". Темата беше представена пред ученици от биологични паралелки във врачанските училища.

Зрението е едно от най-добре развитите сетива при хората и животните.

"Ние мислим, обичаме, дори сънуваме чрез образите, каза Христов, образите се натрупват благодарение на зрителния процес" . Още Дарвин е казал, че очите са органи с изключително съвършенство и сложност. Психоемоционалното състояние на човек може да се разбере по очите, което потвърждава клишето, че очите са "прозорец към душата".

Младши асистентът разказа за трите типа очи според лещата, която ги изгражда - камерен, фасетен, и огледален. Според най-нови проучвания началната молекула, която стартира процеса на еволюция в зрението е родопсина. Очите са най-големият консуматор на енергия в човешкия организъм, стана ясно още от презентацията.

В БАН не се правят изследвания на паранормални явления, които някои хора виждат, уточни Христов в отговор на въпрос от публиката. Видждането на аурата от някои хора, той наподоби на метод от бойните изкуства, но заяви, че те не са предмет на работа в БАН.



Според младия учен зрителната система еволюира и в момента.