Областният управител Малина Николова връчи трудовите договори на наетите по Проект „Подкрепа за заетост" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Заетите по Програмата са регистрирани като безработни в Бюрата по труда във Враца, Мездра, Оряхово, Бяла Слатина и Козлодуй.

Първия си договор за заетост получи рожденикът Стефан Манчев. Днес той навършва 18 години и това е неговото първо назначение на работа. Стефан специално благодари на областния управител и си пожела здраве и много късмет.

Общо 228 трудови договори за наемане на лица по европейската програма се връчват днес. В Община Борован са назначени 20 лица, в Община Бяла Слатина - 32, 35 са в Община Враца, 13 в Община Козлодуй, 20 в Община Криводол, в Община Мездра са 25, в Община Мизия също 25, в Община Оряхово - 19 лица, в Община Роман - 18, а за Община Хайредин броят на заетите е 20.

Разпределението на работните места е съобразено с целите на проекта, насочени към повишаване на заетостта и осигуряване на подкрепа за работодатели от общини, засегнати от природни бедствия. Те са съгласувани с кметовете на общини и са одобрени от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие във Враца. Срокът на заетост по Програмата е 4 месеца, с трудово възнаграждение на всяко наето лице 380 лв.



С разкриването на работните места се продължават дейностите по поддържане на защитните диги, речните корита, отводнителните канали, язовирите и други потенциално опасни обекти на територията на област Враца.

Основните задължения на наетите лица включват извършване на превантивни дейности и мероприятия за защита от бедствия с фокус върху потенциалния риск от наводнения, причинявани от обилни валежи. През първите два месеца те ще бъдат обучавани по ключови компетентности от експерти на Областна администрация - Враца, определени за наставници според изискванията на европейския проект.  Проект „Подкрепа за заетост" се реализира от Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията по заетостта.