Над 200 баници, дело на майстори кулинари от цялата страна, показаха на празника на дрипавата баница във Върбица. Празникът се организира от НЧ „Градина-Върбица-1894” със съдействието на Община Горна Оряховица. Спонсор на събитие бе „Белла България”.

Одобриха проект на Община Горна Оряховица за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания

Доброто настроение с домакини и гости споделиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев и Румяна Матеева, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”.

Инж. Добрев поздрави всички присъстващи и пожела следващата година броят на баниците да бъде още по-голям, а гостите да са още повече. Градоначалникът заедно с Румяна Матеева оставиха своите послания в Книгата за впечатления, в която гостите на празника пишеха своите добри пожелания към домакините.



Три проекта в Община Горна Оряховица са одобрени по Националната програма „За чиста околна среда“

Всички гости на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов. Освен домакините в празника се включиха общо 22 състава от страната, които показаха своите кулинарни умения и участваха във фолклорната програма.

„С този празник представяме уникалното многообразие от баници, както от региона, така и от цялата страна, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

А за голямото разнообразие красноречиво говореха отрупаните с баници маси. Наред с традиционните баници със сирене, с лопуш, с локум, с тиква, със спанак, имаше още с шунка и кашкавал, с агнешко и спанак, със свинско и зелен лук, с риба, магданоз и маслини, щрудели, щирници, традиционни баници от различни краища на страната и пр. Самодейците от с. Ганчовец, Община Дряново представяха карамелена баница по английски, баница на ганчовските снахи и ганчовски тутманик.

Технологичен кабинет по природни науки откриха в СУ „Георги Измирлиев“-Горна Оряховица

С тях се конкурираха самодейците от с. Паламарца, община Попово, които пък бяха подредили кът с бабина баница, баница за кръстник, моминска баница, зелник. Те бяха и специалните гости на празника.

Гостите от Паламарца дариха инж. Добромир Добрев с ръчно правен Капански хляб. Дръжте здраво хляба на всички семейства от общината. Бъдете здрав и успешен.

Без кметове като вас, такива хубави празници, съхраняващи българските традиции не биха били възможни, наричаха самодейците от Паламарца. Пет поколения самодейци - от 6 до 83 години, показаха на сцената, богатството на Капанския край

Солени и кексови мъфини и баница с маджун от захарна метла, показваха кулинарките от Стрелец. Традиционен банатски хляб - райдуш или пържена баничка пък демонстрираха самодейките от с. Асеново, община Никопол. Те бяха направили и други вкусотии като мазница с трендафил и баница с чипровски оби или точени кори, печени върху стара домашна печка.

Опашка от желаещи да опитат имаше и пред импровизирания готварски кът на самодейките от Козаревец, които и тази година приготвиха традиционни за селото мекици. Освен тях показаха още и баници с тахан халва, с праз и гъби, с агнешко със спанак, със свинско и зелен лук, зелник с праз и сирене, касапско руло.

Гостите от дряновското село Гостилица пък, наред с традиционните баници, показаха баница с гъби и топено сирене и европейска баница с броколи и пиле. С усукана по килифарски баница и вита баница с тиквички, почерпиха гостите от Килифарево.

Кулинарни умения демонстрираха още самодейките от Първомайци, Правда, Сушица, Бряговица, Царски извор и др. Домакините от Върбица пък мериха сили с кулинарите от още две Върбици - от областите Плевен и Хасково.

Голям интерес имаше и пред специално подредения домашен кът на домакините от Върбица, където 73-годишната баба Стефка предаваше своите умения на 11-гадишната Белослава. Момичето майсторски точеше кори за диплена и вита баници.

В точенето на кори се включи и инж. Добромир Добрев, който показа завидни умения. С търпение и много любов стават най-вкусните баници. Така ги правеше и моята баба, сподели инж. Добрев с малката Белослава.

И още една атракция имаха домакините. Сред тях и тази година бе единственият мъж, който гордо представяше своите две баници – с риба и на сач. Янко Янков – Комитата, както му казват в селото, е кореняк върбишчанин и потомък на опълченци, което личеше и от визията му.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оценявяше най-добрите майстори-кулинари, което по-късно раздаде награди в 22 категории. Имаше и състезания по надяждане с баница, което спечели 14-годишната Памела Апостолова от с. Чомаковци и по надпиване с айрян, където най-бърз бе 12-годишният Юри Великов от с. Гостилица.

И въпреки, че и тази година баниците, които бяха представени на празника бяха много повече от миналогодишните, организаторите и гостите си пожелаха през следващата, те да са поне двойно повече.