Два национални конкурса за ученическо есе, които Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира, за трета поредна година ще дадат възможност на българските средношколци от икономическите училища да представят мнения, впечатления и отношение по различни актуални теми, свързани с икономиката на страната ни. В свободна форма на боравене със словото, характерна за есето като един от най-разпространените жанрове през последните години, учениците ще могат да се състезават в конкурсите в две направления с по три теми.

Първият конкурс дава възможност на средношколците да избират между темите „Новите предизвикателства пред българската икономика”, „Търговските банки – фактор за стабилна финансова система” и „Социалното осигуряване и застраховането в България – очаквания и реалности”. Във второто направление темите са „Предизвикателства пред агробизнеса в България”, „Перспективи пред аграрния туризъм” и „Ефективност на аграрната политика в България”.

Двата национални конкурса Стопанска академия организира като част от концепцията на ръководството на Свищовското висше училище по изпълнение на поетия към представителите на средните икономически училища в страната ни ангажимент за тясно сътрудничество в областта на икономическата наука и образование. В конкурсите за есе могат да участват ученици от предпоследен и последен гимназиален курс на всички икономически училища в България. Допускат се само индивидуални участници, като учениците могат да участват само с едно единствено есе. Регистрацията за участие става посредством попълване на регистрационен формуляр, а подаването на есетата е само он-лайн. Крайният срок за регистрация и изпращане на есето е 17 март.

Подробна информация относно условията на конкурсите, изискванията за оформяне на есето, процедурите за кандидатстване, регистрационен формуляр, оценка и награди са публикувани на сайта на Стопанска академия - www.uni-svishtov.bg в секция „Актуално / Новини”.