Къде е Ларс Митанк – отговорът на този въпрос струва 80 000 лева. Наградата е обявена от майката на 28-годишния германец, който е в неизвестност от лятото на миналата година. Чужденецът изчезва след почивка във варненския курорт „Златни пясъци“, където е бил с приятели. За откриването му е наета частната агенция „Гютик“, която вече 10 месеца се занимава с разследването.

За последен път Ларс е забелязан на 8 юли 2014 г. на летището във Варна. Предишният ден той е трябвало да отпътува за родината си, но получава медицинска забрана да лети, тъй като по време на почивката е спукал тъпанчето си. След като не е пуснат да се качи на самолета, Ларс се настанява в хотел „Колор“, намиращ се в центъра на морския град. Частната детективска агенция „Гютик“, наета от майката на Ларс, е установила, че германецът е бил сам в стаята си, която е напуснал в 4 часа сутринта заедно с целия си багаж. Два часа по-късно е забелязан на Централния плаж от жена, която той пита пита как да стигне до летището. Тя му предлага заедно да вземат такси, тъй като е в същата посока, и Ларс се съгласява. На летището германецът отново е прегледан от лекар, като прегледът продължава около 40 минути. Тогава чужденецът внезапно напуска стаята, зарязвайки целия си багаж и мобилния си телефон. В него остават само задграничният му паспорт и портфейлът, в който има около 300 евро. От тогава Ларс е в неизвестност, а Андреас Гютиг разсъждава какво може да се е случило на летището.

„Летището, независимо в коя държава, е сигурно място – там има гранична полиция, обикновени полицаи и вътрешна охрана. Ако Ларс е бил застрашен, мисля, че е щял да потърси помощ от полицията. Това обаче не е станало и той е избягал. Търсим причината за неговата реакция да напусне внезапно летището. Все още проверяваме следата с лекаря. Малко е вероятно един лекар да поставя 40 минути диагноза. Ако мен ме боли ухо или зъб – диагнозата ще ми бъде поставена за 10-15 минути. Ларс е бил 40 минути при лекаря. Лекарят беше разпитван от полицията и от мен в различни периоди от време, като версиите му за случилото се бяха различни“, разказва Андреас Гютиг

Ларс и друг път е пътувал в чужбина, включително и сам, но никога не се е забърквал в неприятности. По време на престоя си в България, той е имал контакти с три германки, които са посетили стаята му. Те са открити в родината си и са разказали, че мъжът се е държал лошо с тях. Една от хипотезите за поведението на Ларс на летището е, че по време на почивката си той е приел наркотици, чийто ефект не е отминал. По думите на приятели, колеги и личния лекар на младия мъж той е пиел алкохол само празници, а дрога не е употребявал. Според Андреас Гютиг в възможно в питието на Ларс в някое заведение незабелязано да е поставен наркотик. На горещата линия на детективската агенция са получени обаждания от германци, които са имали подобни премеждия.



„Един от обадилите се каза, че е взел в Тайланд дрога, заради която в продължение на 6 седмици е имал усещането, че е преследван и че ФБР иска да го убие. На „Златни пясъци“ се продават много наркотици, част от които могат да бъдат разтворени в питие. Това може да е предизвикало мигновена реакция у Ларс, тъй като действието на дрогата е съвсем различно, когато човек я използва редовно и когато никога не е вземал“.

От обявяването на награда за информация, която може да помогне за откриването на Ларс, разследващите са получили около 2000 сигнала. Сред  тях има много, които са отхвърлени веднага. Например за германец с ланец и голям кръст на него, който спира минувачите в Шумен и ги пита как да стигне до Израел. Част от сигналите обаче изглеждат достоверни. Такъв е снимката на млад мъж, който видимо прилича на Ларс. За него авторът на кадъра твърди, че го е забелязал в София в компанията на клошари, с които разговарял на английски език. Анализът, направен от швейцарска лаборатория, показва 80 % съвпадение на чертите на германеца с мъжа на снимката. Детективите успяват да го открият, но той се оказва българин. Андреас Гютик не изключва възможността Ларс да е убит. Шансовете младият мъж да е жив или мъртъв детективът определя като равни. В момента дори проверява сигнал, че изчезналият германец може да е станал жертва на престъпление. Има и хипотеза да се е скрил някъде, какъвто случай е имало друг германец, живял дълго време в гората край „Златни пясъци“.

„Говорихме с много специалисти и тяхното мнение е, че Ларс не е напускал района край Варна, където трябва да е създал контакти. Все още ни е струва подозрително, че е видян край Аксаково. Проверихме тази следа, но никой в Аксаково не е виждал Ларс, нито си спомня за такъв човек. Много следи стигнаха до задънена улица и загубихме време. Имаше хора, които твърдяха, че са видели Ларс в Шумен, но проверката също не даде резултат. В момента основната ни версия е, че Ларс е в района на Варна. Работим добре с граничните служби на други държави и щяхме веднага да получим информация, ако е напуснал държавата. Ларс трябва да е в България. Възможно е да се е скрил някъде, но не изключвам и възможността да е мъртъв. Обиколихме съвсем малки населени места край Варна, тъй като съществува възможност Ларс да си е намерил работа – например, да отглежда коне в някоя ферма, където може да живее и да се храни безплатно", не изключва и този вариант Гютиг.

Случаят „Ларс Митанг“ продължава да се следи в Германия, а по него работи и местната полиция. Близките на младия мъж и издирващите го са очаровани от подкрепата, която получават от българите, но не и от помощта на българската полиция.

„Работата ни с българската полиция в началото беше много добра, докато не установих, че са направили много грешки и поисках те да бъдат отстранени. Получаваха от нас постоянно информация, като например за жената, която е видяла Ларс на плажа и го е закарала до летището. Трябва да кажа, че българската полицията в началото ни помагаше, но колкото повече навлизахме в случая - толкова повече тя се отдръпваше. Не знам защо. Още в началото имахме бюджет да наемем хеликоптер, за да огледаме района. Исках с мен да има полицай, но от полицията ми казаха, че не са получили разрешение от летището. Съгласих се. Но когато със жена ми решихме да наемем частен самолет, в рамките на 24 часа получихме разрешение от летище. Защо полицията се опита да ни блокира", недоумява Гютиг.

Наградата за информация, която може да помогне за откриването на Ларс Митанг, е 40 000 евро. Информация, която би помогнала откриването на Ларс Митанк, може да бъде подавана 24 часа в денонощието на телефоните: 0049 151 613 78673 и 0888 614 372.