Второто издание на фестивала „Усмихни се“, който се проведе във Варна между 23-ти и 25-ти септември в градината на "Карин дом", отчете общо приходи от 33 000 лв. Средствата са събрани от вход, дарения, детски работилнички, както и от оборота, отчетен от търговците по време на фестивала. Сумата за благотворителност ще помогне за запазването на двете групи, разкрити след миналогодишното издание – „Усмивка“ и „Малки+“, а основен дарител са всички варненци, посетили фестивала през трите му дни.

Група „Малки +“ обхваща 9 деца на възраст 2-3 години с различни състояния /Аутизъм, загуба на слух, Синдром на Даун, забавяне в развитието и комуникативни затруднения, хиперактивност, дефицит на вниманието и др./. Родителите посещават сесиите заедно с децата си и с помощта на специалистите се учат как да ги разбират по-добре и как да откликват на техните нужди, като ги подкрепят ефективно. В края на учебната година специалистите забелязват значителен напредък, потвърден и от консултанта на услугата Кати Хислоп, която е специалист по ранно детско развитие от Университета в Орегон, САЩ.

Втората група „Усмивка“ взима името на фестивала и включва  деца с комплексни и интензивни нужди от подкрепа /деца със сетивни, двигателни и неврологични увреждания, сериозно забавяне в развитието, нарушения във вербалната и невербалната комуникация/.

„Щастливи сме, че фестивалът обедини цялата общност на град Варна – зараждат се приятелства и партньорства, изгражда се доверие, даряват се усмивки. За втора поредна година всички вие бяхте до нас в реализирането на Фестивал „Усмихни се Карин дом“- 2016. Ние всички за пореден път доказахме, че водени от обща кауза, от желанието за усмивки, от личната необходимост и чувство да помагаш, можем да променяме съдби. Бих искала да отправя от свое име и от името на екипа на Фондация "Карин дом", огромни благодарности и признателност към всички вас, които ни повярвахте, които ни подкрепихте и се включихте в реализирането на Фестивала. Вие всички създадохте заедно Фестивал „Усмихни се Карин дом“. Благодарим за многото усмивки, сърдечното отношение и съпричастност на всички наши съграждани и гости на прекрасния ни град! Благодарим ви, че бяхме заедно през тези три фестивални дни!„ – каза заместник директорът на "Карин дом" Веселина Василева.