Събарят сградата на някогашното турско консулство
70553

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Събарят сградата на някогашното турско консулство
  • Събарят сградата на някогашното турско консулство

Сградата на някогашното турско консулство във Варна, която се намира на бул. „Приморски“ 21, ще бъде съборена. Причината над 100-годишното здание да бъде премахнато е, че то е в много лошо състояние - необитаемо и опасно за преминаващите коли и пешеходци. Това заяви за Дарик кметът на район „Одесос“ Георги Недев.

В самата постройка са се настанили бездомници, въпреки че тя е обезопасена с ограда и са поставени табели със забрана за преминаване.

Мерките за сигурност бяха взети преди 2 години, когато в къщата избухна пожар, който изгори покрива.

Това явно не спира бездомниците и за да се избегнат нови инциденти, районното кметство е издало заповед за доброволно събаряне на някогашното консулство.



„Процесът по премахване на сградата се забави, тъй като имаше смяна на собствеността. Наложи се всичко да започне отначало, като в момента тече срокът за събаряне от страна на собственика. Ако той не пристъпи към доброволно премахване на къщата, а по всичко личи, че точно така ще се случи, ще изпратим преписката до кмета, който да издаде заповед за принудителното и събаряне.  Много скоро ще има развитие по въпроса и постройката ще изчезне“, коментира Недев.

Емблематичната къща е строена в периода 1899 – 1900 г. Била е собственост на богата турска фамилия, чиято дъщеря сключва брак с тогавашния турски консул във Варна Абуд Мамуди. Той на свой ред превръща зданието в център за дипломатически срещи. Там са гостували дипломати от различни страни и общественици.

Сградата е извадена от списъка с архитектурни паметници на културата през 2004 г. Причината е, че част от имота попада в проекта за бъдещо разширение на булевард „Приморски“ и се налага парцелът да бъде отчужден. Дори и притежателят на имота да реши да строи в бъдеще, той ще  може да го направи само на част от парцела.

Самият собственик обаче е отказал да продава къщата, въпреки проявения интерес от страна на кандидат-купувачи. Обявената от него цена е била прекалено голяма и това е възпряло желаещите да купят имота.