Уникален метод за лечение на шийни дискови хернии се прилага вече у нас. Мястото е варненската болница „Св. Анна”.

Иновативната технология от две години се използва успешно в страни от Западна Европа, но в България се работи за първи път  от началото на октомври и то във варненско лечебно заведение.

При новия метод се поставят т.нар. динамични импланти, заместващи дисковете между шийните прешлени. Единствените лекари в България, сертифицирани да осъществяват тази хирургична интервенция, са доц. д-р Светослав Калевски и д-р Димитър Харитонов от клиниката по неврохирургия в „Св. Анна”.

Иновативната процедура изисква не повече от 40 минути на имплант, осъществена от опитен специалист. Тя е възможно най-малко травматичната от известните днес хирургични решения.  Пациентът се изписва също след 2 до 3 дни престой в болницата.



Използваните до момента скъпи изкуствени дискове изискват задължително носене на обездвижваща яка минимум два месеца след интервенцията, при което  създават условия за  сраствания. Използваният иновативен имплант осигурява стабилност и контролирано движение на шията. След поставянето му   той започва да действа като амортисьор, а гръбнакът остава функционално динамичен,  с което  ефективно се предотвратяват дегенеративни процеси в съседните нива.

Вече успешно са оперирани петима пациенти и ефектът е повече от впечатляващ. Всички те са изписани на втория ден от поставянето на революционните импланти, произведени от немска фирма.

Първата пациентка на д-р Димитър Харитонов и доц. д-р  Светослав Калевски  е 32-годишната Светлана, която е постъпила в клиниката с диагноза шийна дискова херния и тежък болеви синдром. Поставени са й два динамични импланта, в резултат на което пациентката се чувства отлично, движи врата си без ограничения и не чувства никакъв дискомфорт. Самата тя споделя, че няма болки и ограничения в движенията. 

Поставянето на съвременни динамични импланти е особено подходящо  за пациенти до 60-годишна възраст с дегенеративни заболявания на шийния сегмент на  гръбначния стълб. Веднъж поставени не се налага периодичната им подмяна. И на практика са  доживотни.