Все още има опасност за живота на четирима от пострадалите в Хитрино, които са настанени във варненски болници. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов след работна среща с ръководствата на двете здравни заведения, в които са настанени общо 7 ранени от взрива.

Тежко, но стабилно остава състоянието на двете жени, които са настанени с множество травми в Университетската болница "Св. Марина". Едната е вече екстубирана, в съзнание е и контактна, но другата жена все още не е в състояние, което да позволява изключване на апаратурата.

В тежко състояние са и двама от петимата настанени във Военноморска болница. Те са със сериозна степен на изгаряния, увредени дихателни пътища и съчетана травма. Другите трима пациенти са в по-добро общо състояние и днес поетапно ще започне изписването им от реанимация, за да бъдат настанени в Клиниката по изгаряния към болницата.

Не се очаква допълнително движение на пациенти от Шумен към Варна. Ако такава нужда възникне, ще бъде създадена нужната организация. В готовност е и санитарната авиация, увери здравният министър.



Личните лекари в околните на Хитрино населени места ще приемат всеки един от жителите на евакуираното село без нужда от каквато и да е формализирана документация. Създадена е организация от Здравната каса аптеките в региона да осигуряват лекарства без да е нужно клиентите от Хитрино да носят рецептурни книжки и всички други необходими документи.

Като професионални, точни и прецизни министърът определи действията в здравната система след инцидента в шуменското село.

"Общото заключение на колегите е, че здравната система е реагирала адекватно и протоколите и начинът на координация са сработили, за да може максимално бързо и адекватно здравната система да отговори по възможностите на такова едно действие. Извлякохме си съответните поуки като подобряване на съответните сегменти, за да може за в бъдеще системата да отново и дори още по-бързо и координирано да може да реагира", отбеляза Москов.

След инцидента в Хитрино над 200 души са дарили кръв във Варна, близо 200 са кръводарителите в София, 170 в Шумен, а в Бургас - 40. Пациентите са осигурени с кръв и кръвни продукти, но всеки един такъв жест от страна на хората ще бъде оценен високо от болници и от хората, които са пострадали, увери здравният министър.

Няма данни случилото се в Хитрино да е терористичен акт. Версията не е обсъждана от Кризисния щаб, разкри още министър Москов.