Кампания в подкрепа на деца на загинали военнослужещи и полицаи организират техни колеги от системата. Тъй като държавата не помага на сирачетата, служители на министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието за шести път са се заели с провеждането на благотворителна кампания за събиране на средства.

До момента в благотворителната сметка са събрани 2000 лева. Децата на загинали или инвалидизирани служители от системата във Варна са 14. Има двама студенти, а най-малкото дете е на 5 години, обясни Красимир Костов – член на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Сред децата, в помощ на които ще се събират пари, са братче и сестриче на 9 и 5 години, които са кръгли сираци. За тях се грижи леля им.

„Ние сме убедени, че няма как да заместим липсващите бащи на тези деца, но се стараем по всякакъв начин да помогнем на семействата в ежегодните им несгоди. Децата ги приемаме като наши и призовавам всички да сме съпричастни с тях – кой с каквото може да помогне“, каза Костов.

Начало на кампанията ще сложи концерт на 31 май на входа на Морската градина. Точно в 12:00 часа ще започнат изпълнения на оркестъра на ВМС. До сцената ще бъдат изложени полицейска и военна техника, пожарни коли, мотори. Ще участват и водачи с кучета.



Домакин на втория благотворителен концерт на 5 юни ще бъде Фестивалният и конгресен център. Детски и спортни формации ще се включат в инициативата. Тя ще бъде подкрепена и от Кукления театър. Кампанията ще завърши с традиционния благотворителен футболен турнир на 13 и 14 юни. Той ще се проведе на общинските игрища в двора на Техническия университет. Срокът за записване е 9 юни. До момента участие са потвърдили 15 отбора. Минималната такса за включване в състезанието е 100 лева.

Държавата не помага на сираци на военнослужещи и полицаи. Правят го техни колеги на доброволен принцип, които отделят от заплатите си. В Министерството на отбраната например има създадена фондация "Деца на българската армия", в чиято сметка всеки служител може да внесе пари, които се използват за стипендии на децата.