За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента
65248

Your browser doesn’t support HTML5 audio

За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента
  • За пореден ден протестиращи излязоха „на кафе” пред парламента

За пореден ден протестиращи се събраха „На кафе" пред парламента. Протестът беше организиран в социалните мрежи и насочен срещу кабинета на Пламен Орешарски. Този път се събраха сравнително по-малко хора, като част от тях постепенно се прибраха.

Няма блокирани кръстовища в столицата. Сградата на Народното събрание все още е отделена със зона за сигурност от метални заграждения.

Остава засилено полицейското присъствие.

Малко след 08:30 ч. протестиращите срещу кабинета „Орешарски" блокираха движението по бул. "Цар Освободител", но в момента пътното платно е освободено за автомобили и няма задръствания.

Отново имаше инициативата „висящо кафе" и гражданите можеха да си вземат кафе с уговорката да напишат своето име върху чашата и да я върнат, за да може да се преброят пиещите кафе пред парламента.



Чуваха се освирквания и скандирания "Оставка" и "Мафия". Протестиращите закачиха надписи на металните заграждения пред Народното събрание. На някои от тях пишеше: „София подкрепя Варна", „Аз съм платен, корумпиран олигарх".

Пред едно от загражденията бяха поставени умалени макети на танкове и военен камион.

Протестиращите издигнаха пред Народното събрание своите 10 протестни Божи заповеди. Една от тях гласи всеки депутат да минава психотест.

Сред останалите е и: Въвеждане на максимален мандат, т.е. депутат повече от два мандата да не може да се кандидатира за трети мандат; Бюлетините за изборите да бъдат печатани в БНБ и да имат уникални серийни номера, за да се избегнат фалшификациите и купуването на гласове; Да се намали бариерата за влизане в парламента на партиите от 4% на 1%.

Чуйте в прикачения звуков файл останалите "заповеди" от един от протестиращите граждани - адвокат Пламен Таушанов.

Зад металните заграждения, опасващи парламента, протестиращите поставиха филии хляб, придружени от надпис: "Социална помощ".