Стреляли с два гранатомета по колата на Алексей Петров
82594

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Стреляли с два гранатомета по колата на Алексей Петров
  • Стреляли с два гранатомета по колата на Алексей Петров

Сигнал за стрелба в кв. "Кръстова вада" е постъпил в полицията тази сутрин. По първоначална информация мишена на атака е бил Алексей Петров.

Инцидентът е станал около 8.50 ч. в района на бул. "Черни връх".

Стреляно е с два гранатомета, твърдят източници от полицията. Според първоначалните информации единият от изстреляните снарди се е забил в задната част на автомобила, но не се е взривил. На колата са нанесени значителни материални щети, не се съобщава за пострадали хора.

За нападението се издирва червен „Опел Астра“.

Англичанин, живеещ на метри от кооперацията на Алексей Петров, разказа пред Дарик, че е чул два силни изстрела. Веднага излязъл на терасата, но не видял нищо. Няма информация да има преки свидетели на инцидента.

Обстрелваният автомобил вероятно е бил шофиран от служител на Алексей Петров. По неофициална информация обаче и самият Петров се е возил в автомобила по време на стрелбата.



След атаката колата е била откарана в гараж в къщата на Петров. И в момента автомобилът е затворен там, тепърва предстои да бъде направен оглед. Ясно е, само че става въпрос за брониран джип „Мерцедес“.

На мястото тече оглед и се установяват обстоятелствата по случая. Районът на ул. „Арарат“ в кв. „Кръстова вада“ е отцепен.

Екипи на ГДБОП и ДОТИ също са на мястото на стрелбата и са започнали експертния оглед на колата, която е била мишена.

Алексей Петров е подсъдим за ръководител на организирана престъпна група, след като през февруари 2010 г.  бе задържан в рамките на операция „Октопод“. Той бе обвинен в създаването и ръководенето на организирана престъпна група за рекет. През 2011 г. делото беше внесено в Софийски градски съд (СГС), където се разглеждаше от съдия Румяна Ченалова. След освобождаването ѝ от съдебната система обаче процесът започна от начало в новосъздадения Специализиран наказателен съд.

През септември прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от процеса с аргумента, че не се чувства безпристрастен. Специализираният наказателен съд прие отвода му и прекрати заради изтекла давност едно от обвиненията срещу основния подсъдим Петров.


Бизнесменът става мишена за втори път, след като на 15 август 2002 г. бе прострелян в гърдите и крака на излизане от офиса му в сградата на столичния басейн "Спартак". Тогава се разбра и за друг опит за покушение срещу бившата барета - от 1999 г., който обаче се смята за случайност и ненасочен към него.