Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата
63257

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата
  • Столична община ще бори измами със стикери за платен данък на колата

От 1-ви юни Столична община ще поставя уникален холограмен стикер върху документа за платен данък на моторно превозно средство. От тази дата трябва да заработи и нова обща онлайн система за обмен на данни между общината и Министерство на транспорта, с която в пунктовете за технически прегледи ще бъде проверявано дали собствениците на автомобили са платили задълженията си. Въвеждането на стикера и онлайн системата имат за цел да намалят измамите с бележките за платен данък.

Заместник-кмета по финансите в Столична община Дончо Барбалов обясни за Дарик, че от началото на 2012-та година до сега икономическа полиция е разследвала над 30 случая на фалшиви документи за платен данък при продажбата на автомобили. С новите стикери се очаква порочната практика да бъде прекратена. За целта общината е похарчила 12 000 лева. „Имаме случаи, когато са подправени при технически прегледи и при изповядване на сделки за превозни средства фалшиви документи за платен данък на моторни превозни средства. Трябва да вземем мерки да пресечем тези неща. Около 12 000 лева ще струва – по 1,5 стотинки на стикер", обясни Барбалов.

От 1-ви юни ще заработи и обща система за данъците на автомобилите. Благодарение на нея автомобил без платен данък няма да може да премине технически преглед, обясни Барбалов. „Тази система ще влезе скоро в тестови период, но след като ние я пуснем в експлоатация, ако някой има документ за платен местен данък, той ще допускан до технически преглед. Така че когато се представя такъв документ, ние ще бъдем сигурни, че той е достоверен", каза Барбалов.

Столична община отчита по-висока събираемост на данъците за моторни превозни средства в сравнение с миналата година. За първото тримесечие на 2013-та са събрани 12,5 милиона лева или с 5 милиона повече приходи от данъци в сравнение със същия период на изминалата година.