Центровете за бежанци в столицата са със запълнен капацитет и вече не могат да приемат повече хора. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. „С решение на правителството бяха отворени още два центъра за бежанци. От години работи центърът в „Овча купел”, обясни тя.

„Аз разчитам на стратегия и разум и най-вече на отчитане на всички обстоятелства. Обстоятелствата са такива, в центъра в Овча купел има вече над 1200 бежанци - при капацитет 800 човека, във Военна рампа са настанени над 650 човека, 400 са във Враждебна. Това е запълнен капацитет. Очевидно е, че няма възможност за приемане на повече”, коментира тя.

Фандъкова изрази съмнение, че след като получат статут, бежанците ще потърсят работа и квартири в София, но едва ли всички ще успеят да се справят с трудностите и Столична община ще трябва да им помогне през зимния сезон като отвори повече социални кухни и центрове за настаняване.

„Тези хора получават статут и след това излизат навън, и трябва да мислим за по-добри условия през зимата, защото и без това през зимата от цяла България тук се стичат много хора, които очакват от нас да бъдат настанени на топло, да има храна. И това са ангажименти на Общината към хората от цялата страна, а сега вече и към чужденците”, заяви столичният кмет.



„Към София натискът е твърде голям, не само от хората, които са настанени тук в София, но аз очаквам през зимата да има и по-голям натиск от цялата страна. Това се случва всяка година. В момента има повишено полицейско присъствие около центровете”, посочи градоначалникът и увери, че е много важно за нея да има сигурност и спокойствие за гражданите в столицата.

За днес е насрочена среща между Общината и новия шеф на Агенцията за бежанците, за да се подобри координацията между държавната и местната власт по осигуряване на добри условия в бежанските центрове. Фандъкова напомни, че е поискала от социалното министерство разкриване на повече социални кухни през зимния период, но все още няма отговор.

„И мисля, че по това в момента трябва да се работи. Не да чакаме да се случи и тогава отново да мислим как да се справим с тази ситуация. Аз изпратих специално писмо и ще поискам среща със социалния министър. Нямам още отговор, но ще поискам среща, за да обсъдим този въпрос - аз го поставих пред министър-председателя на среща. Мисля, че се подценява този въпрос в момента”, каза още Фандъкова по въпроса с наплива на сирийски бежанци у нас.