Общински съвет Сливен прие общината да вземе безлихвен заем от бюджета на стойност 12 292 194 лева. Така ще бъдат гарантирани разплащания към текущи плащания за издръжката на общината и към второстепенни разпоредители с кредити.

Община Сливен няма достъп до бюджетните си сметки в Корпоративна търговска банка, а удълженият срок за специален надзор създава сериозно затруднение в текущите разходи, както и за изпълнението на някои от европроектите.

Според изготвените справки, за разплащане с европейските проекти са необходими 1 783 778 лева, за изплащане на стари задължения – 5 241 870 лева; получени целеви средства – близо 92 000 лева.

Влогът е гарантиран с държавни ценни книжа .

По време на сесията общинският съветник Мартин Славов поиска оставката на кмета за „финансовия гаф и за управленската грешка, която е допусната от кмета и екипа му заради едноличното решение общинските пари да се депозират в тази банка“.



Васил Йовчев, общински съвет от ГЕРБ предложи общините да не вземат безлихвени кредити, а да излязат с декларация за незабавно отваряне на банката, предвид създалата се ситуация“.