Огромен национален трибагреник бе поставен днес, на Националния празник на България, на фасадата на шуменската многопрофилна болница. Инициативата е на Сдружение „Пазители на Българщината" и е в подкрепа на кампанията „Да развеем българското знаме".

Внушителният флаг, с размери 25 метра дължина и 4 метра ширина, е дарение за болницата от местния бизнесмен Климент Климентов - член на Сдружение "Пазители на българщината". Осъществяването на идеята е неговата лична патриотична кауза, която той е поел пред организацията като подвойвода на шуменската чета "Панайот Волов". Родолюбивият акт, организиран от войводата Елена Андерсон е получил одобрението на ръководството на лечебното заведение.

Трикольорът бе спуснат по фасадата на Хирургическия блок под звуците на националния химн. Знамето бе спуснато от алпинисти и стабилно закрепено вертикално от най-горния етаж на болницата, като по този начин то ще се вижда отдалече.

„Искаме да съхраним българските традиции, фолклора, всичко което са ни завещали нашите деди и за което са проливали кръв", заяви Елена Андерсон. Призовавайки на днешния 3 март всеки българин да постави националното знаме на видно място в дома си. Тя изказа своята благодарност на директорът на болницата д-р Юлия Димитрова за оказаното съдействие. „Знамето ще остане тук завинаги, а досега в Шумен не е имало такъв трибагреник, поставен на такова място", каза още войводата на шуменската чета „Панайот Волов".



„Това е инициатива, която цели да възвърне духа на българина, този трибагреник е един монумент за мен и ще остане тук, за да напомня на жителите на Шумен, че са българи", заяви и шуменският хореограф Иван Иванов.