Инициатива за набиране на средства за храм е подел и във facebook отец Андрей Стефанов от Нови пазар.

„Започнахме изографисването на храм "Св. Параскева" в гр. Нови пазар. Приблизителната сума за осъществяването на проекта е около 15 000 лв", пише от своя профил в една от градските групи отец Андрей.

Храмът „Света Петка" е построен през XIX век и е най-старият в региона. Сградата е била опожарена, а след това е съградена пак през 30-те години на миналия век.

Преди няколко години била подета кампания за възстановяване на църквата, на която се отзовали доста хора. Сред благотворителните мероприятия бе и концерт на певицата Тони Димитрова.



Благотворителен концерт в Нови пазар днес, за ремонта на църквата в града

За кратко време в Нови пазар от жители и фирми се събрали около 50 хил. лева. От Дирекцията по вероизповеданията били също отпуснати средства и ремонтът започнал.

Били подмемени покривът, както и цокълът по стените. Дърводелци поставили нов таван. Стените били измазани и подготвени за изписване.

Досега храмът никога не е имал стенописи, казва отец Андрей. Той е намерил специалист,който е започнал работа по стените на църквата, и намерението му е да бъде довършен стенописът.

Това е скъпо дело и всички средства ще бъдат насочени натам, казва свещеникът. Той допълва, че църквата е единствената в Нови пазар.

Имаше идея и за изграждане на още един храм, но засега тя остана неосъществена, затова насочваме всички усилия към запазването на тази, заявява отец Андрей.

Банковата сметка, на която може да помогнете за храм „Света Петка", е:
IBAN: BG78STSA93000007429371
ДСК - клон Нови пазар