За втора поредна година в Националния историко-археологически резерват „Плиска" се проведоха „Дни на предците".

Близо 20 клуба за исторически възстановки и езда представиха различни периоди от средновековната ни история. Демонстрации на различни занаяти върнаха посетителите към традициите по нашите земи през различните периоди.

Гостите на историческия празник успяха да наблюдават как се прави средновековна медовина, как се леят свещи, обработване на кожи, работа в ковашка работилница, накити, оръжия и други.

Посетителите видяха откъси от българската история във възстановката „Създатели на българската държава".



Съборът „Дни на предците" се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която откри празника. „Днес е един наистина чудесен национален събор за миналото, за историята на нашия народ, затова, че тук по тези земи под копитата на конете с достолепти бойци, с песни и възгласи е била и ще бъде България", каза при откриването на събора Маргарита Попова. Тя добави, че това е едно добро начало на бъдеща традиция „да празнуваме празници от векове и за векове".

„Днес ще се върнем далече назад в историята за да се почувстваме горди и за да си кажем, че заедно можем, че знаем кое е национално ценното, че обичаме държавата си и че можем да дострояваме и надграждаме", допълни още вицепрезидентът.

Своеобразният форум на българщината има за цел да повиши познанията на българите за техните предци, да повдигне духа им на народ, извоювал велики победи, съграждал своята държавност и духовност и успял да съхрани идентичността си от прастари времена.