Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион
48520

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион
  • Над 200 млн.лв. инвестиции предвидени за русенски регион

И в условията на криза културата си остава приоритет. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на ремонтираната сграда на русенската опера. Тя беше обновена по ОП „Регионално развитие” с близо 2 200 000 лв., като извън договора бяха отпуснати още 250 000 лв. за закупуване на нови столове. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че русенската опера не е ремонтирана от 1955 година и че от времето на Пенчо Кубадински са чакали правителството на ГЕРБ да се погрижи за това. Освен ремонт на фасадата е извършен и ремонт на санитарните възли, подмяна на дограмата, монтаж на окачени тавани, ремонт на ВиК инсталациите на цялата сграда, ремонт на покрива, монтиране на алтернативна отоплителна система с газово отопление за залата и сцената, обособяване на тоалетна за инвалиди, както и рампа за хора с увреждания.

Надяваме се да отключим потенциала на този прекрасен град, допълни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя заяви, че инвестициите за региона са за над 200 млн. лв. Сред тях е ремонта на операта, а предстои реализирането на проекта за ремонт на библиотеката и атракции в музея, ремонта на 7 училища в Русе, както и изграждането на регионален онкологичен център за 6 млн. лв. Още утре ще бъде подписан и договор с Общината за изграждането на центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и деца от институции.

Министърът на регионалното развитие съобщи също, че през следващата година са предвидени 300 млн. лв. по ОП „Регионално развитие” за ремонт и обновяване на 40 избрани културно-исторически обекта в България.