Третокласници посетиха Изолатора за бездомни животни и след час вече обмисляха да пратят писма до Дядо Коледа да им донесе животно от кучешкия приют.

Децата са от 3“в“-клас на ОУ“Васил Левски“-Разград с класен ръководител Миглена Козовска, работят по проекта „Твоят час“, групата им се нарича „Мисия Близо до природата“. По проекта малчуганите вече са провели занятия на теми: „Професията „ветеринарен лекар“, „Във ветеринарния кабинет“ и „Животните чувстват“. В кучешкия приют ги доведе ветеринарният лекар д-р Силвина Александрова, която е родител на дете от класа.

Третокласниците пристигнаха малко след доброволците от сдружение „Защита на животните в Лудогорието“, които всяка събота носят храна на кучетата от приюта и в продължение на няколко часа ги разхождат. Малчуганите също носеха гранули и съдове за храна на животните, повечето бяха с родител, а някои водеха и по-малките си братчета и сестричета. Най-малката сред тях – петгодишната Ралица – първа поиска от майка си да си тръгне с едно от малките кученца, събитието обаче бе отложено за време, когато тя порасне и има възможност сама да полага грижи за животно.

След повече от час гушкане и разхождане на кучетата, на децата не им се тръгваше, и повечето се зарекоха макар да нямат повече занятия в приюта по проекта, да го посещават и друг път и да се присъединят към най-малкия доброволец от сдружението „Защита на животните в Лудогорието“ 6-годишният Момчил, който е и сред най-грижовните посетители на приюта.



По проекта на третокласниците предстоят занимания за влажните зони в България, мигриращите птици,наблюдение във ферма за биволи. Предвидени са арт занимания с природни материали, драматизации и ролеви игри.

В момента в Изолатора за безстопанствени животни в Разград има около 120 кучета, сред тях и около 10 наскоро родени в приюта. От повече от година доброволци, обединени по-късно в сдружение „Защита на животните в Лудогорието“, се грижат за тях предимно в разрешения за посещения съботен ден. За този период десетки кучета бяха осиновени, подобриха се и условията за живот на останалите там животни.