Непосредствено след официалното откриване на изложбата на известния художник-наивист Ради Неделчев в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ бе направена и първата откупка на негова картина. Първа нов собственик намери композицията „Залез“.

36-те платна ще останат в разградската галерия до средата на ноември – обясни директорът на културната институция Тодор Тодоров.

Той представи уникалния творец, като припомни, че Неделчев е започнал кариерата си в Разград. 78-годишният творец е родом от Езерче, заедно с Веселин Парушев създава групата на художниците в Разград, инициатор е и на националната изложба „Лудогорие“. От години живее в Русе, а негови картини участват в изложби в различни държави, представен е и в колекцията на музея „Анри Русо“ в Париж.

Сантиментален празник е за разградската галерия днешният ден, не всеки ден редим изложба на толкова стойностни художници – коментира Тодор Тодоров. Той покани Неделчев да участва със свои произведения в изложбата „Лудогорие“ през 2017 г., през настоящата експозицията бе възобновена. Малко са художниците – носители на държавни награди, а Ради е получил орден „Кирил и Методий“ – първа степен – и с това ще остане също в историята – допълни Тодоров.



Много неща се преживели, аз помня само хубавите – каза художникът. Продължавам да защитават светлината, да я търся, за да я отразя в картините си – обясни още Ради Неделчев.

В част от картините в изложбата има и разградски сюжети, както и пейзажи от Лудогорието.

Не пропускайте да видите тази изложба!