"Дарик кафе" посветено на реализацията на младите хора след завършване на образованието
79914

Your browser doesn’t support HTML5 audio

"Дарик кафе" посветено на реализацията на младите хора след завършване на образованието

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Интервю с проф. д-р Запрян Козлуджов и зам.-ректор Невена Милева
  • "Дарик кафе" посветено на реализацията на младите хора след завършване на образованието
  • Интервю с проф. д-р Запрян Козлуджов и зам.-ректор Невена Милева

Гладът в България е за квалифицирана работна ръка, не просто за работна ръка. Когато младите хора имат нужната квалификация, намирането на работно място не е проблем. Това заяви пред Дарик ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов.

По думите му, за да се създадат качествени кадри е необходима добра взаимовръзка между образованието и бизнеса, особено след като Пловдив стана привлекателен център за аутсорсинг индустрията в последните години.

Нуждата от млади и квалифицирани специалисти потвърди пред Дарик и инж. Пламен Панчев, съуправител на Тракия икономическа зона.

По думите му, най-голямо е търсенето на пазара на труда на технически кадри, ИТ-специалисти и специалисти в областта на земеделието.



В момента в Тракия икономическа зона работят 15 хиляди човека, като очакванията на инж. Панчев е, тази цифра да се удвои в следващите 7-8 години, заради интереса на младите специалисти. До момента 2000 са обявените свободни позиции в икономическата зона до края на годината.

Като успешна практика за осъществена връзка между образованието и бизнеса е проектът „Ученически и студентски практики“, посочи председателят на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив” д-р Ивайло Старибратов.

По думите му, за постигане на още по-добри резултати в тази насока, е необходимо хора от бизнеса да станат част от обучението на младежите в учебните заведения.

Според зам.-ректорът по научно-изследователска и проектна дейност в ПУ проф. Невена Милева, връзката между висшето образование и училище и висшето образование с бизнеса се корени в учебните планове.

От 2005 година насам бизнесът е пряк участник в изработването на бакалавърски и магистърски програми в пловдивското висше училище и по думите на проф. Милева, това е успешната формула за взаимовръзка.

/Цялото предаване по темата, както и интервюто с проф. д-р Запрян Козлуджов и проф. Невена Милева, може да чуете в прикачените аудио-файлове/