Аксения Кузманова
83123

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Аксения Кузманова

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Хюля Гюлер пред Дарик

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Нели Калнева пред Дарик
  • Аксения Кузманова
  • Хюля Гюлер пред Дарик
  • Нели Калнева пред Дарик

„Държавата не ни осигурява условия за отглеждането на едно дете, никой не ни мотивира, никой не се грижи за нас. Ние родителите, сме притиснати в ъгъла“. Това заяви Аксения Кузманова – една от майките, излязла да изрази своето недоволство от ниските детски надбавки на днешния протест в Пловдив.

Тя сподели, че е майка на две деца и очаква трето. В момента е студентка и работи. За да получава майчинството обаче, се налага да се откаже от студенстката помощ.

„Оказва се, че майката-студент трябва да остави образованието си, да се лиши от това, да се интегрира в обществогто, за да получи тези минимални помощи“, обясни младата майка.

Тя направи съпоставка с детските надбавки в България с тези в Германия, където помощите на месец са 184 евро.



„Не мисля, че нашите деца са по-различни от европейските или американските. Не е честно неща, които са нормални в живота на другите деца, за нашите да са голям лукс“, каза пред Дарик Хюля Гюлер, майка на 11-месечно момиченце.

Тя бе категорична, че за нормалното отглеждане на едно дете са необходими между 700 - 800 лева на месец и определи замразяването на майчинските като пълна подигравка.

„Майчинството не е треторазделен труд и не струва по-малко от една минимална работна заплата“, това заяви пред Дарик Нели Калнева, майка на 14-месечно момче.

Тя бе категорична, че независимо от малкия брой протестиращи майки днес, на този проблем трябва да се обърне сериозно внимание.

/Повече от протестиращите майки в Пловдив, може да чуете в прикачените аудио-файлове/