С увертюра от операта "Норма" от Белини започна концертът на Плевенска филхармония, посветен на 40 години от създаването на Плевенската опера и 110 г. от рождението на нейния патрон Христо Бръмбаров.

Водещ на концерта беше Любомир Дяковски - оперен певец и директор на Плевенска филхармония, който преведе публиката през годините на съществуването на Плевенската опера, утвърдена с указ от 1 януари 1975 г.

От тогава до закриването й са осъществени 52 оперни премиери, пет оперетни, 21 балетни и три детски мюзикъла. Любомир Дяковски отбеляза, че Плевенска филхармония и Плевенска опера винаги са били едно цяло. Така те са осъществили и Лауреатски дни "Катя Попова" в унисон с изискването тогава, лауреати на фестивали да участват в оперните спектакли.

Тримата солисти - Андреана Николова-мецосопран - солистка на Държавна опера Русе, Юлиян Константинов - бас и Кирил Манолов - баритон изпяха едни от най-прекрасните арии от великите Верди, Пучини, Гуно, Белини, Офенбах и Росини.



В програмата на концерта беше включена и увертюрата към оперетата "Хубавата Елена", която е била последната постановка на Плевенската опера, преди закриването й. "Надявам се "Хубавата Елена" да бъде първата постановка на откритата оперна сцена и дай, Боже това да стане, за да може тези прекрасни гласове да звучат на плевенска сцена", каза Любомир Дяковски.

Приятна изненада за публиката беше участието на Нона Кръстникова и Георги Петков, който сподели: "Докато има такива като нас, по-младите и най-младите генерации, няма кой да зачеркне духа на операта".

В хода на концерта, Люнбомир Дяковски се обърна и към кмета на Плевен проф. д-р Динитър Стойков, който подкрпи събитието, с призив за възстановяване и на конкурса на името на оперната прима  Гена Димитрова.

На финала с изпълнение на бивши солисти на Плевенска опера, в залата оживя духът на откритата оперна сцена.

"Има ли нещо по-естествено, градът дал на световните сцени артисти от ранга на Катя Попова, Михаил Попов, Асен Селимски и Гена Димитрова, да има свой Музикален театър. В житейския кръговрат няма безвъзвратни загуби и съм убеден, че музикалният живот на Плевен отново посреща своя Ренесанс, за да се случва това и заслугата е на Плевенска филхармония, чиято мисия е да съхранява прекрасните традиции и да възпитава отношение и вкус към непреходните ценности в музиката", се казвав поздравителен адрес от директора на плевенския Драматичен театър "Иван Радоев", Илко Иларионов.

Концертът на 29 януари премина с участието на Общински хор "Гена Димитрова", под диригентството на Славей Тинчев.