85 абсолвенти от България, Македония, Молдова и Украйна положиха днес Хипократовата клетва и получиха дипломите си от ректора на Медицински университет - Плевен проф. д-р Славчо Томов. Дипломантите придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър" и професионална квалификация „лекар".

Средният успех на Випуск 2016 млади лекари е Много добър 5.20, с висок брой отличници - 22, които бяха наградени с плакет „Отличник" на Факултета, комплекти научна литература, стетоскопи и луксозни дипломи.

Първенец на випуска с пълно отличие 6.00 и носител на приза "Златен Хипократ" е д-р Йордан Христов от Плевен. Той поздрави своите колеги и отговори на приветствията на ректора проф. д-р Славчо Томов и на официалните гости.

Тържествената промоция, която се състоя в зала „Магнум" на Втора клинична база „Проф. Марин Ганчев", бе предшествана от ритуал по предаване символите на Университета пред Ректората на висшето училище, празнично шествие до площад „Възраждане" и полагане на венци пред Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец".



На тържествената промоция на 37-ия випуск на Факултет „Медицина" присъстваха много гости, родители и близки на абсолвентите.

В словото си ректорът на вуза проф. д-р Славчо Томов поздрави абсолвентите за упоритата им работа и постигнатия успех. „Дълбоко вярвам, че когато вие сте избрали Медицинския университет - Плевен като ваша Алма матер, където да бъдете посветени в тайните на лекарското изкуство, вие сте направили този избор не голкова с разума си, колкото със сърцето си. Лекарската професия гарантира 100-процентова реализация на пазара на труда и най-високи доходи, според националната рейтингова система. Кандидатите за специалност "Медицина" във висшите медицински училища у нас влизат с най-висок бал от конкурсните изпити и с най-висок успех от дипломите за средно образование. Лекарската професия е една от малкото, при която призваните да я практикуват полагат клетва, поради факта, че е посветена на хуманна кауза в служба на обществото и болния човек", каза проф.д-р Томов.

Кметът на Плевен Георг Спартански, който заедно с председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и доц. д-р Цветан Луканов - изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен, беше официален гост на събитието, коментира тазгодишния избор на плевенския градоначалник за „Кмет на годината" в областта „Инвестиции в здраве":

"Инвестициите не могат да станат с усилията само на един човек, още по-малко това са мои усилия. Това е плод на многогодишна работа и с гордост мога да кажа, че Плевен се утвърждава не само болнично, но и като един от центровете на здравната науца в България. Моят дълбок поклон към всички, които полагат дългогодишни усилия в тази област. Тази награда е ваша!".

„Зад успехите на бъдещите лекари стоят всеотдайността, опитът и неуморният труд на цялата академична общност на висшето учебно заведение. Емблемата възпитаник на Медицински университет - Плевен е повод за гордост и огромно задължение!", се казва в поздравлението от председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев.

По покана на академичното ръководство на висшето учебно заведение специален гост на събитието тази година беше писателят Георги Данаилов.

От същия випуск през март 2017 г. предстои да се дипломират и 19 чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичен курс по специалност „Медицина". Младите чуждестранни лекари са граждани на Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Япония и Израел.

Специален поздрав към всички беше отправен от певци от Общински хор "Гена Димитрова".