"Най-големият проблем на българската държава е, че идеята за демократичната система през последните четири години е била подменена с отношения, които са характерни за „Подземието", каза председателят на ДПС Лютви Местан в Плевен.

„Оказва се, че имаме подземие, облечено в публична власт и за това най-важната задача е възстановяването на дискредитираното усещане за държавност. Това означава укрепване на демократичните институции, за да не е възможно една или две персони, подслушвайки политици, бизнесмени, журналисти и в случай, че интересът им налага това и други български граждани с цел да ги държат в подчинение.

Това означава управление, при което няма да е възможно един министър председател да привиква в дома си представителите на уж независимата съдебна власт, за да решават кадровите въпроси на съдебната система, защото от разгласения разговор между бившия министър председател Бойко Борисов, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, ние узнаваме точно това, че едва ли не при това управление, специализираните държавни органи, които би трябвало да решават кадровите въпроси на независимата съдебна власт в лицето на Висшия съдебен съвет, са били един своеобразен параван или инструмент, който само формално ще реализира решения, взети на то".

Лютви Местан каза, че е станало ясно, че от Европейската комисия са били болезнено прави, когато в последния си доклад за България са били изразени съмнения, че има разделение на властите в страната и че съдебната власт е достатъчно независима.



Той изрази съгласие с мнението, че не е редно някой да може да бъде записван по този начин. „Но няма как да позволим, темата за съдържанието на този разговор да бъде подменена с тази за начина, по който той е записан. Големият проблем на българската държава е съдържанието на този разговор и проблемът не е в нецензурните изрази, а втова, че той разкрива не просто едно драстично нарушение на Наказателния кодекс, а този разговор е ярко доказателство, че законът се е нарушавал системно".

Лютви Местан посочи, че в записа, от бившия министър председател се иска, г-н Кокинов да стане апелативен прокурор. Той попита как така, след като Бойко Борисов не е член на Висшия съдебен съвет, от него ще зависи този кадрови въпрос.

„Ако днес сте болни и не се надявате на българското здравеопазване, ако днес се чувствате нещастни и беззащитни пред посегателства и грабежи, знайте, че вината не е във вас", каза заместник-председателятна ДПС и депутат в Европейския парламент, Филиз Хюсменова и заяви: „Ние не сме лош материал, както мисли бившият министър председател Бойко Борисов. Лошо и непоносимо за всички български граждани беше неговото управление. Не слушайте и не вярвайте, че Европа подкрепя политиката на това правителство, защото няма здравомислещ човек, който да предпочете асфалта пред човека.

Филиз Хюсменова каза, че само този, който не умее да управлява, мени мнението си по три пъти на ден и си отива пред разгневените хора на улицата. „Крайно време е да ги изпратим да си ходят".

Депутатът от 41-то Народно събрание и водач на листата на ДПС за 15-ти МИР-Плевен Митхат Метин каза:
„Тази зала помни най-светлите мигове на ДПС. Ние трябва с цената на денонощен труд да се докажем и трябва да запазим този политически актив. Съседните региони си мечтаят, народният им представител да бъде техния глас в София, а ние го имаме вече осем години.

Аз съм в София и съм пряката връзка с държавата, за да мога да защитавам вашите интереси. Направете така, че тази мащеха да стане за нас малцинствата, родна майка!"

„Когато ние казваме, че еднопартийното ръководство на Бойко Борисов се изроди в еднолично управление, имаме предвид точно тези вече безспорно доказани действия на г-н Борисов и на заместника му - Цветан Цветанов", каза Лютви Местан и отново посочи, че обяснението за бедността и безработицата е в дискредитираната демокрация в България.

„Няма недемократичен изход от кризата", каза Местан. „За това първият проблем на България е категоричното възстановяване на демокрацията, категоричното възстановяване на демократичните институции.
Всяка нация има нужда от своите силни фигури, но те трябва да бъдат вписани в демократичната система, а не да я подчиняват на себе си".

На 27 април в Плевен се проведе среща-митинг на ръководството на ДПС с членове и симпатизанти на партията.