На 21 септември в плевенското село Къшин беше осветен новопостроеният православен параклис "Свети Пророк Илия".

Водосвет беше отслужен от плевенския митрополит Игнатий в присъствието на жители на село Къшин и гости, представители на Община Плевен, Областна администрация.

В словото си председателят на читалище "Асен Златаров" в село Къшин Пламен Петков благодари на всички, подпомогнали изграждането на параклиса, сред които са Общинският съвет, отстъпил правото за строеж на параклиса, архитект Иво Петров, който е дарил проекта за параклиса. Община Плевен се е включила с близо 16 000 лева. Марио Милев е авторът на иконописите и иконите в храма, а дърворезбарят Евгени Стефанов е изработил иконостаса. Сред дарителите на храма е бившият областен управител на Плевен Илиян Йончев дарил с лични средства полиелея за параклиса.

Пламен Петков, който освен председател на читалищното настоятелство е и доскорошен кметски наместник сподели, че се е спрял на името за храма тъй като то означава крепост, "за да бъде крепост за всички християни за поколения напред".



Специален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която връчи на митрополит Игнатий реплика на иконата на Св. Илия в Рилския манастир.

"Забързани в делника си, все по-често се вглеждаме в материалните неща, в начина, по който са построени населените места, в които живеем и като че ли по-рядко се вглеждаме в нещо толкова важно, толкова силно, колкото е вярата.

Нямаме нужда от силни думи и гръмки фрази. Имаме нужда от нещо, което да дава гаранция, че и в хубави дни като днешния и в други, които са трудни, можем да покажем, че заедно съграждаме, че заедно строим и това, което постигаме е видимо.
Да помним,че има и по-святи и силни неща от боричканията на днешния ден", каза в словото си Цецка Цачева.

Между 50 и 60 000 лева струва построяването и оборудването на храма до момента, като след довършителните дейности общата сума ще достигне близо 70 000 лева.

Самото село Къшин е основано през 13-ти век и в момента с постоянен и настоящ адрес в него живеят около 350 жители като постоянно живеещите са над 400. Храмът "Свети Пророк Илия" е първият построен в селото, в което живеят само православни християни и няма представители на други етноси.