Държавата ще се погрижи жителите на селата Висока поляна, Жинзифово и Горна крепост, които останаха без отопление през зимата по вина на доставчика, да получат, макар и със закъснение, платените от тях дърва за огрев, гарантира областният управител Илия Илиев, от когото кметовете на трите села потърсиха съдействие. По негова инициатива в края на миналата седмица се проведе среща с ръководството на ДГС Женда, кметовете и търговци, които добиват и доставят дърва за населението в Кърджалийско. Страните се споразумяха да направят необходимото, за да бъдат обезпечени в максимално кратки срокове потърпевшите над 70 домакинства.

Четири фирми поеха ангажимента, най-късно до края на месец април, да доставят за своя сметка дължимите около 300 куб.м дърва на хората от Висока поляна, Жинзифово и Горна крепост, заяви Илия Илиев. Хората са платили за дървата още през август, но и до момента фирмата нито им е доставила дървата, нито им е възстановила парите. Сумата, която са платили е 65 лв на куб.м. Това са предимно възрастни хора, чиито деца са в чужбина, и които по принуда трябваше да изкарат зимата на студено, обясниха кметовете, които са дали фирмата на прокурор. От Горското от своя страна са прекратили договора с нея и са удържали внесената гаранция, заради неизпълнение на условията за добив.

 

На срещата с фирмите и ръководството на ДГС Женда бе договорено още през следващия отоплителен сезон да се въведат правила, при които населението да плаща при доставка, за да не става жертва на недобросъвестни търговци.