Музеен кът за деца и любопитни възрастни бе открит в  в Регионален исторически музей- Кюстендил. Той представя ежедневния живот в древността чрез игра и е подготвен за деца от 3- 12 години. Създателите на музейния кът са Департаментът по Археология в Нов български университет, Регионален исторически музей - Кюстендил. Проектът се финансира от фондация «Америка за България». Стойността му е 35 000 лв.  Музейният кът е разположен в изложбена зала „Асклепий. Входът за деца ще бъде 2 лв.
На откриването присъства зам.- кметът Виктор Янев, представители на фондация «Америка за България», Нов български университет, гости от Кюстендил и страната.

 

"Направихме проучване за няколко теми, които имахме възможност да представим в детския кът и сред тях избрахме ежедневния живот в древността и архитектурата и градоустройството.Разказваме за няколко неща- начина на хранене и свързаните с това съдове и ритуали. Другата тема, която сме превърнали в игра е жилището през древността. Тук каним децата да подредят макети на къщи през Праисторията, Римската епоха,Средновековието и Възраждането. Специално разработените игри канят малките посетители да поиграят, както децата, които някога са живели тук, да подготвят масата за вечеря на едно семейство, живяло преди 5 000 години, да подредят неговия дом и да изпробват костюми от различни периоди. Има и един детски нумизматичен модул", заяви един от създателите на детския музеен кът Весела Герчева от Нов български университет.

"Благодаря на нашите партньори за подкрепата за този проект. Това бе една много творческа и трудна задача. С този кът ние може да представим част от богата история на Кюстендил и региона. Целта ние е да забавлява и възпитава нашите деца. Този проект с това не приключва. Имаме възможност за подменяне на модулите, ако не се харесат от децата, също така има заложени средства и за обновление на съществуващите. Нашата амбиция беше да направим нещо различно от съществуващите два други детски къта", каза директорът на  РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.



Екипът на проекта предвижда и обособяването на външна част, която ще работи сезонно между април и октомвр

 

Ще бъде и разпространена книжка- игра „Кюстендил за деца", която увлича децата да изследват и разберат тайните и на останалите 7 обекти - част от работата на РИМ - Кюстендил. Във всеки обект ще има детска табела, която ще дава информация специално за деца. Към всеки обект ще има поставена задача. Например в книжката за църквата "Св. Георги" има една таблица на старата азбука. С нея се канят децата да напишат името си с тези букви и да могат да разчитат надписите в църквата.