Армените да бъде побратимено с населено място от Армения, с тази идея жители на габровското село поканиха Негово превъзходителство Арсен Схоян, извънреден и пълномощен посланик в България.

Кметът Георги Петков успя да осигури присъствието на г-н Схоян в деня на празника на Габрово.

Преди да види голямото събитие - Карнавала, посланикът на Армения имаше възможността да се запознае с традиционната култура на хората от Предбалканските територии. В габровското село Армените миналото не е само спомен, а притворена в съвременния живот реалност. Нито перманентните икономически кризи, нито политическите скандали могат да спрат това, което се случва там.

"Кметът реши да поканим посланика, като така реализира идеята на цялото село. Искаме да се побратимим със село от нашия калибър в Армения", разказва Донка Лалева. Наскоро цяла група от Армените е взела участие в кулинарна изложба "От нищо - нещо" в Съботковци, където са показали традиционни местни ястия и са спечелили трето място.



"Ако идеята се реализира ние можем да покажем как живеем тук на хората от арменското село. Искаме да се популяризират нашите места, наситени с много история и предания", споделя Дафина Стефанова и се обръща, за да покаже картината зад себе си. Над самото село, сякаш да го закриля, се е изправила Витата стена.

Жените от селото смятат, че биха могли да популяризират сред арменците българското домашно сирене, боб в гърне, постни сърми, ушаф, сланина. И разбира се българската ракия.

Посланикът на Армения бе посрещнат на площада в селото по традиционен начин - с питка. След първите учтиви и може би изречени по протокол думи, Арсен Схоян попадна във водовъртежа на българската гостоприемност. Столетия наред жените от Армените са изразявали себе си чрез танците. Днес не е по-различно. Формациите, които активно творят в селото и в съседното село Враниловци, направиха празника по-пъстър, а пролетта по-осезаема. В българските песни, които дипломатът чу в Армените, имаше наистина нещо космическо, подсилено от невероятната гледка на скалния масив.

Кметът Георги Петков и жителите на селото, не пропуснаха да покажат друго впечатляващо нещо - църквата. Малка, отлично поддържана, с нов покрив. Сигурен съм, че който влезе в тази църква няма как да не усети Бог. Казват, че той е в обикновените неща.

Присъствието на Негово превъзходителство Арсен Схоян в габровското село Армените се превърна в истински празник, а падналия лек дъждец само засили доброто настроение на всички участници.