Официалният старт на строежа на Регионалното депо край село Стожер беше даден днес. Символичната първа копка на обекта направиха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-областният управител Исмет Абил и представителят на изпълнителя – Обединение „Депо Добрич”, инж. Георги Станилов.

Строежът на депото е част от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич”.  По него се предвижда да бъдат изградени и две претоварни станции - в Тервел и Балчик, както и довеждащата до депото инфраструктура - електропровод и път с дължина близо 6 км. Новото сметище ще обслужва всички общини в Добричка област и шуменската Никола Козлево. Планираният период за експлоатацията му е 30 години.

По време на официалната церемония ръководителят на проекта Теодора Петкова припомни, че по проекта за изграждане на депото се работи вече 10 години. Тя изрази благодарност към кметовете  и Общинските съвети на общините-партньори, които по думите й „независимо от политическата си принадлежност винаги са считали изграждането на депото за приоритетен обект”.

Това е дългоочаквано и изстрадано събитие, отбеляза кметът на Добрич Детелина Николова и пожела не след дълго областта да има ефективно работеща система за управление на отпадъците.



Зам.-областният управител Исмет Абил увери жителите на село Стожер, че изграждането на депото не бива да ги притеснява. „Всички нови депа, които се проектират отговарят категорично на европейските изисквания и параметри. Теренът, на които ще се строи съоръжението е определен след извършени научни проучвания и анализи, на които са разгледани 32 алтернативни площадки”, отбеляза Абил.

След проведената процедура по ЗОП за изпълнител на строителството на Регионалното депо край Стожер е избрано Обединение”Депо Добрич`2013”, с водещ партньор „Станилов”ЕООД. В състава на обединението влизат още италианската фирма „Данеко импианти”, „Пътно сроителство” АД - Добрич и „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения”-София. Стойността на договора за строителство е 12 968 000 лева без ДДС. Срокът за изпълнение, съгласно подадената оферта, е 48 седмици, от които 22 седмици за изпълнение на строителните дейности и 26 седмици - период за съобщаване на дефекти.

Общата стойност на проекта е 38 877 375 лв., от които 36 933 506 лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”. Собственият принос на партньорите е на 1943 868 лева.

Заложените дейности включват усвояване на основната площадка за всички предвидени клетки и съоръжения, както и изграждане на първата клетка на площ от 30 хил. кв. метра с обем 240 хил. кубични метра и капацитет за депониране на 240 хил. тона отпадъци. Предвижда се още изграждане на площадкова инфраструктура и оборудване, изграждане на собствен водоизточник, инсталация за сепариране на материали за рециклиране с капацитет над 41 хил. тона годишно, съоръжение за компостиране с капацитет 15 хил. тона годишно и съоръжение за третиране на строителни отпадъци със същия капацитет.

На територията на депото ще бъде изграден и склад за временно съхранение на опасни отпадъци с капацитет 255 тона.