В Добрич, Русе и София стартира подписка за възстановяване на чл.22 от Конституцията във вида, в който е бил до 1991 година, съобщават от "Гражданска инициатива за земята на България". Тогава текстът е гласял: „Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя, освен при наследяване по закон. В този случай, те следва да прехвърлят собствеността си."

В Добрич вече 300 души са подкрепили каузата, съобщава Пепа Рашева от организацията. Събирането на подписи продължава на изнесена маса на пешеходната зона по бул."25-ти септември" при пресечката с ул."Славянска". Всяка неделя недоволните планират събирания в 11.00 ч. пред храм "Свети Георги", на които ще се провежда информационна кампания за инициативите по решаването на въпроса с продажбата на българска земеделска земя на чужди граждани и фирми, придружена с хоро.

От Националния координационен център за земята на България са депозирали декларация с искания до Народното събрание и всички парламентарни групи в него. В нея се иска още да се въведе като ал.2 на чл 22, текста: „Регистрирани в България местни юридически лица, учредени с участието на чужденци и чуждестранен капитал, не могат да придобиват право на собственост върху земя." Иска се също недопускане предоставянето на права на чужденци и чуждестранни юридически лица за концесии и аренда върху земя; както и промяна в Закона за българско гражданство като правото за придобиването му да се предоставя единствено и само на чужди граждани с български етнически произход.

От координационния център настояват исканата промяна в Конституцията да бъде приета от 42-то НС до 29 ноември тази година.