От БСП искат да се проведат местни референдуми за добива на шистов газ
79274

Your browser doesn’t support HTML5 audio

От БСП искат да се проведат местни референдуми за добива на шистов газ
  • От БСП искат да се проведат местни референдуми за добива на шистов газ

БСП предлага да се направят референдуми за добив на шистов газ в районите, където има такива интереси. Това съобщиха в Добрич Явор Куюмджиев и депутатът Светла Бъчварова, които проведоха дискусия с партийни активисти по темата.

Отново се заговори за шистовия газ заради предстоящото подписване на трансатлантическото споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ, каза Бъчварова. Според нея това ще създаде възможност големите корпорации отново да проявят апетити за добив на шистов газ, като ще има възможност да съдят държавите при отказ. Проблемът е световен, добави Куюмджиев, защото Щатите сключват такива договорености и с други държави и общности.

Той смята, че разривът с Русия е вреден за България заради провала на проекта "Южен поток"; загубите, които се очакват в туризма, тъй като няма никакви записвания за Албена от руснаци; както и на пазара на имоти, където вече се продават 50-60 000 къщи и вили на руснаци. Според него има и слухове за планове да не се продължава животът на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Рецептата за енергийно спокойствие за страната той вижда в разваляне на договорите или изкупуване на американските ТЕЦ-ове, както и по-сериозна регулация на ВЕИ-тата. (чуйте казаното от него в аудио файла)