В "Двореца" в Балчик беше открита изложба стъклопластика на Средното училище по стъкларство в чешкия град Валашске Мезиржичи. 120 експоната са подредени в Каменната зала и галерия "Тихото гнездо". Те са изработени от ученици и двама преподаватели от училището – Йозев Дивин и Ондржей Стрънадел. В експозицията са включени творби, произведени в работилниците на училището, рисувани и гравирани с пясъчни орнаменти, а също художествени витражи.

Директорът на културния център Жени Михайлова отбеляза, че ученици и преподаватели от чешкото училище вече са гостували в "Двореца" в рамките на младежки проекти по европейски програми и в част от стъклените пластики може да се разпознае Балчик.

Това е най-голямата изложба в досегашната история на училището, посочи по време на откриването директорът на специализираното учебно заведение Дана Будайова. Тя отбеляза, че тази година чешкото училище по обработка и арт дизай на стъклото ще празнува 70-годишнина и от своето създаване досега е гарант за високо образование по стъкларските специалности в Моравия. От  90-те години то е превърнато в художествено училище, което надхвърля рамките на традиционната образователна институция.

"Вярваме, че тази изложба ще ни вдъхнови за нови перспективи на сътрудничество между нашите страни, които винаги са били свързани от културните традиции и човешки приятелски отношения", посочи Будайова.



"Тези прекрасни предмети, които виждате, представят уменията на чешкия народ", посочи пред публиката кметът на Валашске Мезиржичи Иржи Частечка, който също беше в Балчик.

На откриването на изложбата присъства и областният управител на Добрич Недко Марчев, койтопожела и бъдещо сътрудничество в интерес на културното развитие на двата региона.

Експозицията ще остане в "Двореца" до края на май, след което ще бъде показана в Добрич, Варна, Севлиево и София.